Naslovna Vesti Pokrenuta incijativa za veće učešće žena u privredi

Pokrenuta incijativa za veće učešće žena u privredi

4 minuta za čitanje
0
78
poslovna žena

Sarajevo, 11. decembar 2020.  – Saveta za regionalnu saradnju i UNDP pokrenuli su  inicijativu “Ekonomsko osnaživanje žena: Područja zajedničkog delovanja na zapadnom Balkanu”.

Glavni cilj ove inicijative je da se podstaknu reforme kojima će se pomoći veće učešće i vođstvo žena u privredi, što bi dovelo do smanjenja rodnih razlika i razvoja regiona.

Direktorka Regionalnog biroa UNDP za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Mirjana Špoljarić Eger rekla je da pandemija testira “našu otpornost” od zdravstvene i socijalne zaštite do tržišta rada i ukazala da je zapadni Balkan jedan od najosetljivijih regiona.

Ona je rekla da 40 odsto zaposlenih na zapadnom Balkanu čine žene, da gubici poslova pogađaju žene u najpogođenijim sektorima – ugostiteljstvu i trgovini, da se povećavaju dužnosti žene u kući tokom pandemije zbog brige o porodici i da je svuda došlo do povećanog nasilja u domovima u senci pandemije.

Eger je poručila da je svetu potrebno znanje, talente, invativnost i vođstvo žena kako bi se izborili za ekonomiju posle pandemije i istakla da je ravnopravnost polova ključna za bolju budućnost.

Generalna sekretarka Saveta Majlinda Bregu rekla je da se žene suočavaju sa pritiskom i istakla da su u krizama potrebni sposobni muškarci i žene koji će biti “svetlo na kraju tunela”.

Ona je rekla da zapadni Balkan nije bogat region i da su potrebni svi da se pomogne ekonomiji i da osnaživanje žena ne znači da žene dobijaju, a muškarci gube, već da svi doprinose ekonomiji.

Bregu je istakla da se nada da će inicijativa ukazati kako da žene ostvare svoje prave potencijale.

Koordinatorka za jednakost u Generalnoj direkciji za politiku susedstva i pregovore o proširenju i koordinatorka za romsku politiku Evropske komisije Marta Garsia Fidalgo rekla je da je saglasna da se samo zajedničkim radom mogu postići rezultati.

Ideja inicijative je da će veće učešće žena na tržištu rada dovesti do povećanja bruto društvenog proizvoda na zapadnom Balkanu, da će više žena u politici i privredi podstaći inovacije i rast, veća zastupljenost žena doprineti kvalitetu upravljanja i veći broj žena na rukovodećim mestima u firmama dovesti do profitabilnog rasta.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…