Naslovna Civilno društvo Pokrenuta inicijativa za poboljšanje kvaliteta javnog informisanja u Gradu Kragujevcu

Pokrenuta inicijativa za poboljšanje kvaliteta javnog informisanja u Gradu Kragujevcu

3 min read
0
142
Kragujevac: Skupština Grada

Kragujevac, 29. decembar 2018. – Udruženje građana Šumadijski centar za građanski aktivizam “Res publika” uputilo je kragujevačkom Gradskom veću inicijativu za poboljšanje kvaliteta javnog informisanja.

Potpisnici inicijative zahtevaju od gradske vlasti da se u najskorije vreme raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa.

Od Gradskog veća se očekuje da medijima, produkcijama, udruženjima građana i drugim pravnim licima registrovanim za proizvodnju medijskog sadržaja, pruži priliku da svojim projektima konkurišu za javni novac, a građanima Kragujevca omogući pravo na medijski pluralizam.

U tekstu se podseća na zakonsku obavezu lokalne samouprave da podstiče raznovrsnost medijskih sadržaja, slobodu izražavanja ideja i mišljenja, slobodan razvoj nezavisnih i profesionalnih medija.

Inicijativom se traži ravnopravan tretman svih medija i od izvršne vlasti zahteva da im omogući da svoj posao obavljaju u skladu sa profesionalnim standardima, ne deleći ih na podobne i nepodobne i ne uskraćujući im odgovore na postavljena pitanja.

Istovremeno se ukazuje da su građani Kragujevca, u istraživanju koje je tokom novembra spoveo Šumadijski centar za građanski aktivizam “Res publika“, kao najvažnije teme o kojima bi mediji trebalo da informišu naveli komunalne usluge, transparentnost rada gradske uprave, ekologiju, zdravstvo i socijalna pitanja.

Na listi interesovanja su i nezaposlenost, mladi i kultura, pa se od gradske uprave očekuje da prilikom raspisivanja Konkursa za sufinansiranje u 2019. godini, uvažavajući stavove građana, definiše prioritetne konkursne teme.

Inicijativu za poboljšanje kvaliteta javnog informisanja u Kragujevcu svojim potpisima podržali su brojni ugledni novinari i građani, nezavisni mediji, nevladine organizacije, novinarska udruženja i udruženja građana.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Najavljena peta po redu parada “Ponos Srbije” u Beogradu

Beograd, 16. jun 2019. – Gej-lezbejski info centar (GLIC) najavio je da će u subotu, 29. j…