Naslovna IT Događaji Pokrenuta Nacionalna kampanja i takmičenje gradova i opština „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“

Pokrenuta Nacionalna kampanja i takmičenje gradova i opština „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“

7 minuta za čitanje
0
412
kampanja

Beograd, 6. jun 2019. – Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i uz podršku kompanija Mastercard i Visa, pokrenula je  nacionalnu kampanju i takmičenje gradova i opština „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“.

Cilj kampanje je jačanje svesti građana o prednostima razvoja bezgotovinskog društva i predstavlja jednu je od mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije 2019 – 2020.

U takmičenju će moći da učestvuju svi gradovi i opštine koji su omogućili plaćanje taksi i naknada platnim karticama na šalterima, a oni gradovi i opštine koji motivišu svoje građane da se opredele za upotrebu ovog načina bezgotovinskog plaćanja u periodu od 1. jula do 31. decembra ove godine i zabeleže najveći broj plaćanja na POS terminalima u odnosu na broj stanovnika zaslužiće vredne nagrade.

Osnivanjem Kancelarije za IT i eUpravu prvi put je omogućeno elektronsko plaćanje administrativnih taksi na Portalu eUprave i obezbeđena je potrebna infrastruktura za postavljanje POS terminala na sve šaltere opštinskih i gradskih uprava, policijskih uprava i šaltere katastra širom Srbije. Do danas je postavljeno 250 POS terminala, u 60 gradova i opština u Srbiji, na šalterima različitih institucija javne uprave, preko kojih je obavljeno više od 51 hiljada transakcija. To znači, da građani isto toliko puta nisu morali da idu na šaltere banaka ili pošta kako bi platili administrativne takse, već su na jednom mestu, samo jednim dolaskom završili kompletan posao. Uvođenje POS terminala je za opštine i gradove besplatno, predstavlja jednu od bitnih mera Nacionalnog plana za suzbijanje sive ekonomije 2019 – 2020, te još jednom pozivamo da se sve lokalne samouprave uključe u ovu akciju, da zajedno gradimo efikasnu, transparentnu javnu upravu u službi građana“,  izjavio je doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

On je dodao, da takmičenje opština i gradova pored toga što građanima omogućava i najniže provizije za elektronsko plaćanje, daje mogućnost i da osvoje vrednu nagradu za svoj grad ili mesto – dečje igralište.

Takođe, Kancelarija za IT i eUpravu će nagraditi i prvih 5 opština ili gradova koje budu imale najviše transakcija u odnosu na broj stanovnika u periodu akcije 1. juli – 31. decembar, sa mogućnošću da svoju internet prezentaciju izrade po ugledu na sajt Vlade Republike Srbije „U službi građana“ sa svim funkcionalnostima dvosmerne komunikacije i alatima koji omogućavaju lakši pristup za slepe i slabovide osobe.

Kancelarija za IT i eUpravu dosad je instalirala POS terminale u 51 lokalnoj samoupravi, a ostale lokalne samouprave zainteresovane za učešće u takmičenju mogu do 17. juna da zaključe Sporazum sa Kancelarijom za IT i eUpravu o postavljanju terminala.

Svakako, i druge opštine koje su zainteresovane da omoguće ovaj vid jednostavnog plaćanja administrativnih taksi mogu potpisati Sporazume i posle ovog roka, ali te opštine neće biti uključene u nagradnu igru.

Pored besplatne instalacije i obuke za korišćenje POS terminala, lokalne samouprave za sebe, građane i privredu obezbediće i najniže provizije za uplate na šalterima – 45 dinara za iznose manje od 4.500 dinara odnosno 1% za veća plaćanja, kao i besplatno brendiranje šalter sale i učešće u kampanji i promociji.

Bezgotovinske transakcije za građane i privredu znače niže troškove plaćanja, veću efikasnost i bezbednost. Država dobija transaparentnije finansijske tokove, priliku za bolje ubiranje poreza i brži ekonomski razvoj, kao i niže troškove jer su izrada i čuvanje gotovine skupi. Nadamo se da ćemo POS terminale uskoro videti i na drugim šalterima koje građani često posećuju, pre svega za dobijanje ličnih dokumenata, kao i da će država dalje raditi na smanjivanju dozvoljenog limita za plaćanje u gotovini“, izjavio je član IO NALED-a i gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

Prvoplasirana lokalna samouprava biće nagrađena dečijim igralištem u vrednosti od 20.000 evra, pet prvoplasiranih dobiće internet prezentaciju „U službi građana“, u skladu sa standardima internet prezentacije Vlade Srbije, a prvih 10 gradova i opština plaketu „Šampioni bezgotovinskog plaćanja koja će biti uručena na završnoj konferenciji u Beogradu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Događaji
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNS dodelio nagrade najboljim novinarima u 2020. godini

Beograd, 21. decembar 2020.  – Udruženje novinara Srbije (UNS) uručilo je novinarske…