Naslovna Društvo Obrazovanje Pokrenuta ”Studentska zona”

Pokrenuta ”Studentska zona”

4 minuta za čitanje
0
601

Novi Sad, 27. decembar 2016. (Katarina Antonić) – ''Studentska zona“ su novine pokrenute od strane neformalne grupe studenata pod nazivom Studentski pokret Novi Sad (SPNS) i biće izdavane i deljene besplatno svakog drugog meseca.

Osnovni ciljevi ''Studentske zone'' i glavni razlozi za pokretanje jesu edukacija i informisanje   studentkinja i studenata, ali i svih ostalih u čijim se rukama ove novine nađu.

Visoko obrazovanje u Srbiji iz godine u godinu sve više se podređuje tržišnoj logici. Naši fakulteti odavno su prestali da budu zaista naši, a u visokoobrazovni sistem je pretvoren u čitavu industriju instant diploma gde je pravo znanje i kritičko mišljenje obezvređeno.

Troškovi studiranja se sve više povećavaju, dok studentski standard, kao i standard građana Srbije, opada. I dok nam fakultetske birokratije zavlače ruke u džepove, političari nam putem medija godinama obećavaju svetlu budućnost, koja ''eto samo što nije'', ''samo dok prođe ova godina'', ''samo još ova overa semestra'', ''samo još ovaj izmišljeni trošak…''. Upravo odatle i potreba za pokretanjem   „Studentske zone“!

Dakle, s obzirom na to da se o problemima  u obrazovanju jako malo govori, šta više uprave fakulteta, Rektorat i ministarstvo ih najčešće guraju pod tepih, “Studentska zona“ će biti jedan autonomni studentski prostor u kome će se otvoreno govoriti o društveno bitnim temama, problemima u obrazovanju i mogućim rešenjima.

Tekstove za novine pišu uglavnom studenti koji su deo SPNS ali tu mogućnost imaju i svi ostali studenti koji žele da iznesu svoj stav o određenoj temi ili jednostavno prenesu neke bitne informacije koje nisu dostupne svima.

Prvi broj se bavi počecima i istorijom Studentskog pokreta, protestima, ciljevima Pokreta, problematizacijom rada (ukidanjem) studentskih parlamenata, mogućnostima postizanja besplatnog ili javno finansiranog obrazovanja koje bi bilo dostupno svima, ličnim stavovima studenata o studentskom organizovanju, a upoznaje nas i sa situacijom studenata u Brazilu, kao i bližoj nam Sloveniji. Novine su finansirane isključivo od dobrovoljnih priloga studenata i u skladu sa prikupljenim novcem se i određuje sam obim i broj stranica novina.

U Pokretu se nadaju da će uspeti da svaki sledeći broj učine sadržajnijim i zanimljivijim od prethodnog kao i da će ove novine zaista doprineti edukaciji i podsticanju studenata na aktivno učešće u rešavanju problema koji se tiču svih nas.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Obrazovanje
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Popović: Fakulteti treba da procene opravdanost umanjenja školarine

Beograd, 15. maj 2020. – Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović izjavila je da će…