Naslovna Kultura Pokušaj femicida i femicid u Srbiji: sprečavanja i procesuiranje

Pokušaj femicida i femicid u Srbiji: sprečavanja i procesuiranje

2 minuta za čitanje
0
44
žrtva nasilja u porodici

Beograd, 02. septembar 2021. – Pokušaj femicida i femicid učinioci najčešće vrše prema svojim sadašnjim i bivšim suprugama, vanbračnim i emotivnim partnerkama.

 

Skoro polovina učinilaca femicida bila su u bračnom/vanbračnom/partnerskom odnosu sa žrtvom. Visok je procenat femicida izvršen prema članovima porodice, posebno prema majkama (24,1%).

Većina femicida i pokušaja femicida izvršena je u kući/stanu/dvorištu gde žena živi. To potvrđuje rezultate prethodnih istraživanja o nasilju prema ženama. Za žene je najmanje bezbedno i najmanje sigurno mesto njihov dom. Samo 28,7% slučajeva femicida učinjeno je na otvorenim i javnim prostorima.

To su rezultati istraživanja Pokušaj femicida i femicid u Srbiji: sprečavanje i procesuiranje koje je objavilo udruženje Femplatz. Autorke su dr Slobodanka Konstantinović Vilić i dr Nevena Petrušić.

Autorke su dr Slobodanka Konstantinović Vilić i dr Nevena Petrušić.

Ciljevi istraživanja bili su otkrivanje fenomenologije i etiologije femicida i pokušaja femicida, sagledavanje odgovora pravosuđa na pokušaje femicida i femicid, otkrivanje razlika u prevenciji femicida pre i posle stupanja na snagu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Analizirano je 96 predmeta procesuiranih slučajeva femicida (2015-2019) i 30 predmeta procesuiranih pokušaja femicida (2015-2019).

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRN Srbija: 1657 konkursa u onlajn bazi javnih konkursa

Beograd, 18. novembar 2021. – BIRN Srbija, u partnerstvu sa Građanskim inicijativama…