Naslovna Vesti Politička akademija za mlade socijaldemokrate i liberale Zapadnog Balkana

Politička akademija za mlade socijaldemokrate i liberale Zapadnog Balkana

2 minuta za čitanje
0
635
okrugli sto

Sarajevo, 7. jul 2019. – Fondacija Boris Divković (Sarajevo) u saradnji sa švedskim fondacijama Olof Palme International Center (OPC) i Centre Party International Foundation (CPIF) organizuje prvu zajedničku političku akademiju „Progressive politics in Western Balkan (ProgWeb)“ za mlade socijaldemokrate i liberale Zapadnog Balkana.

Prvi modul Akademije će se održati u Sarajevu od 8. do 14. jula u Hotelu IBIS.

Cilj Akademije je povezivanje mladih progresivnih snaga u širi front borbe za evropski, miran, razvijeni i socijalno odgovorni Zapadni Balkan.

Organizatori veruju da političko obrazovanje nema alternativu u borbi za izgradnju demokratskog slobodnog i progresivnog društva.

Akademiju je finansijski podržala Međunarodna švedska razvojna agencija (SIDA).

Predavači su Dušan Spasojević, Miloš Đajić (Srbija), Toše Zafirov i Aleksandar Spasov (Makedonija), Dajana Bakić, Sead Turčalo i Sarina Bakić (Bosna i Hercegovina).

28 mladih ljudi iz socijaldemokratskih i liberalnih stranaka sa Zapadnog Balkana kroz tri susreta u Sarajevu, Beogradu i Skoplju će imati priliku da uče, razgovaraju, povezuju se i kreiraju zajedničke projekte.

Teme koje će biti obrađivane su socijaldemokratska i liberalna ideologija danas, politički sistemi u zemljama Zapadnog Balkana, kreiranje i komunikacija praktičnih politika, LGBTIQ+ prava i rodna ravnopravnost i borba protiv populizma. Osim toga učesnice i učesnici će imati i jednodnevnu posjetu Srebrenici u sklopu stalnih nastojanja na suočavanju sa prošlošću i prevazilaženju etničkih distanci i predrasuda.

Partneri Akademije su i Progres Institut (Severna Makedonija), Fondacija Kemal Stafa (Albanija), Centar modernih veština (Srbija), Forum Lijeve inicijative (BiH) i Partia Sociodemokrate e Kosoves (PSD).

Zvanični hashtag Akademije je #progweb.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Majstorović: Evropskoj uniji i kandidatima za članstvo potreban je “Zajednički plan integracije Evrope 2030”

Beograd, 21. septembar 2022. – Politika proširenja EU izgubila je svoju transformaci…