Naslovna Vesti Evropska unija Srbija i Evropska unija I politička pozadina ubistva Đinđića uslov za pregovore

I politička pozadina ubistva Đinđića uslov za pregovore

2 minuta za čitanje
0
655
dr Zoran Đinđić, predsednik Vlade Republike Srbije

U Evropskom parlamentu je zatraženo da se rasvetljavanje političke pozadine ubistva bivšeg srpskog premijera Zorana Đinđića unese kao uslov u poglavlje Pravosuđe i osnovna prava pregovora o članstvu Evropske unije sa Srbijom. To je zatražilo četvoro poslanika glavnih političkih grupa u EP u pismu Evropskoj komisiji naglašavajući da vladavina prava u Srbiji neće moći da se učvrstiti bez rasvetljavanja zločina režima Slobodana Miloševića i potpune istrage ubistva Đinđića "čiji su izvršioci iza rešetaka, a podstrekači i dalje na slobodi". Poslanici su taj zahtev istakli u pismu generalnom direktoru Direktorata za proširenje Kristijanu Danijelsonu koji je upravo u zvaničnoj poseti Srbiji.

"Štaviše", predočili su poslanici, "nedavne spekulacije da bi bivši šef Miloševićeve tajne policije mogao biti pušten iz zatvora ako sarađuje s tužilaštvom, samo su dodatni uzrok našoj zabrinutosti da bi posebni interesi skovani pod Miloševićevim režimom mogli biti dovoljno žilavi da zaustave ili uspore i oslabe reforme sadašnje vlade" u Srbiji.

Opširnije o predlogu četiri poslanika glavnih političkih grupa u Evropskom parlamentu možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija i Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

CINS: Nismo odgovorni za zloupotrebu objavljenih, nesumnjivih i dokazanih činjenica

Beograd, 01. decembar 2020. – Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) u saopštenju…