Naslovna Vesti Političko uplitanje narušava susedske odnose

Političko uplitanje narušava susedske odnose

4 minuta za čitanje
0
758
Maja Kocijančić

Brisel, 19. april 2017. – Evropska unija je ocenila 19. aprila da "političko uplitanje narušava učvršćivanje dobrih susedskih odnosa" i time reagovala na izjavu albanskog premijera Edija Rame da nije isključena unija Albanije i Kosova pa ni ratni sukobi na Zapadnom Balkanu ako iščeznu izgledi za članstvo regiona u EU.

To je agenciji Beta izjavila Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini, naglasivši da "region Zapadnog Balkana ima jasnu evropsku perspektivu, kao što je to nedavno potvrdio Evropski savet".

"Radimo sa svim partnerima u regionu da se ostvari taj cilj, utemeljen na načelima pomirenja i regionalne saradnje", podvukla je Maja Kocijančič u izjavi agenciji Beta na molbu da prenese stav EU o izjavi albanskog premijera Rame za portal Politiko.

Predstavnica za štampu Federike Mogerini je dodala da "svaki vid političkog uplitanja narušava učvršćivanje dobrih susedskih odnosa" u regionu.

Prethodno je, povodom izjave albanskog premijera, jedan zvaničničnik u sedištu NATO u Briselu u izjavi za Betu izrazio "zabrinutost zbog najnovijeg pogoršanja bezbednosnih prilika" na Zapadnom Balkanu i naglasio da "snažno ohrabruje vođe u regionu da budu na visini svojih odgovornosti i nastave putem dijaloga i pomirenja".

Rama je u intervjuu za portal Politiko od 18. aprila rekao da se ne može isključiti unija Albanije i Kosova, ako ne bude šanse za članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU.

U mogućnost ujedinjena Albanije i Kosova, međutim, ne veruje kosovski premijera Isa Mustafa. On je upitan o Raminoj izjavi rekao 18. aprila da se radi o populističkoj izjavi.

"Nemamo nameru da idemo u druga ujedinjenja, sem sa Evropskom unijom. Ako nas ne prime kroz vrata mi chemo ući kroz prozor", rekao je Mustafa za kosovsku KTV.

Ramina izjava je, međutim, uzburakala duhove u Beogradu koji je ujedno optužio EU i SAD da ne reaguju kada se ugrožavaju srpski interesi.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je 18. aprila da izjava albanskog premijera "još jedna potvrda da je stvaranje Velike Albanije zajednička platforma svih Albanaca, što predstavlja najveću pretnju za mir i stabilnost Balkana ‎i Evrope".

U saopštenju prosleđenom iz Ministarstva spoljnih poslova, Dačić je upitao međunarodnu zajednicu "dokle će da ćuti kada neko ugrožava Srbiju".

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…