Naslovna Vesti Srbija Politiko: Predsednik Srbije uči nemačke lekcije

Politiko: Predsednik Srbije uči nemačke lekcije

6 minuta za čitanje
0
360
Aleksandar Vučić

Brisel, 05. jul 2020. – Briselski portal Politiko kome je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao intervju, ponovo se osvrnuo na njegov razgovor ocenjujući da je za mnoge kritičare unutar i van Srbije Vučič “suviše dominantan”.

U tekstu pod naslovom “Predsednik Srbije uči nemačke lekcije“, portal navodi da je Vučić u nedavnom intervjuu rekao da izvlači lekcije moderne Nemačke koja se suočila sa gubitkom teritorije koju je nekada smatrala svojom, ali se usredsredila na ekonomski uspon i promovisanje svoje kulture i vrednosti.

Hteo bih da budemo dovoljno pametni i da znamo da najvažnije nije uvek teritorijalno pitanje. To je važno, bez sumnje. Ali, to ne može biti važnije… od vrednosti kao što su vrlina, jezik i kultura“, rekao je Vučić.

Politiko dodaje da je Vučić dva puta sebe nazvao “malim momkom sa Balkana“, ali portal primećuje da je to opis koji nije u skladu s njim, ne samo zbog toga što je predsednik Srbije visok oko dva metra, već je on dominanta ličnost poslednje decenije, a za kritičare i “suviše dominantna” ličnost.

Akademici, aktivisti za ljudska prava, zapadne diplomate i opozicioni političari kažu da je odgovoran za ozbiljno nazadovanje na polju demokratije, slobode i vladavine zakona“, naveo je Politiko.

Portal pominje ocenu organizacije Fridom Haus koja Srbiju vidi samo kao “delimično slobodnu” kao i saopštenje OEBS-a povodom izbora u Srbiji da je “izbor birača bio ograničen prevelikom prednošću vladajuće stranke i promovisanjem vladinih politika u većini glavnih medija“.

Vučić je, kako navodi portal, odbacio takve procene nazivajući ih “birokratskim izveštajima“, a glasanje je opisao kao “najpravednije izbore koje smo ikada imali“.

Ne kažem da je to idealna situacija“, kazao je on o izbornim rezultatima, prenosi Politiko i dodaje da je rekao da se njegov uspeh svodi na dobro upravljanje ekonomijom, velike infrastrukturne projekte i slabost njegovih političkih protivnika.

Vučić je u superlativima govorio o projektu “Beograd na vodi“, o novim auto putevima i “čvrstom ekonomskom rastu” zemlje.

Politiko o Kosovu navodi da ga Srbija i dalje smatra “svojom pobunjeničkom pokrajinom“. “Uz podršku svog saveznika Rusije, Srbija je sprečila Kosovo da se pridruži Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama“, naveo je portal.

Portal dodaje da je za Srbiju pitanje Kosova neraskidivo vezano za njenu kandidaturu za članstvo u EU i da je Unija jasno stavila do znanja da se ni Srbija ni Kosovo ne mogu pridružiti dok ne postignu trajno mirovno rešenje.

U tekstu se podseća i da je Srbija u pregovorima o članstvu u EU od 2014. godine, kao i na to da je Vučić rekao da mu je cilj bio da se pregovori završe 2024. godine i da Srbija postane članica 2026. godine i da se EU proces mora ubrzati.

Ali, kako dodaje Politiko, EU je i dalje potrebno ubeđivanje. “Prošle nedelje, šest članica EU blokiralo je otvaranje novog poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije, uglavnom zbog toga što su razočarane stanjem reformi, tvrde diplomate“, a navodi portal.

Dodaje da je drugi kamen spoticanja sa EU spoljna politika i to ne samo zbog veza Srbije sa Rusijom, već i zbog Vučićeve bliske saradnje sa Kinom.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…