Naslovna Borba protiv korupcije Polovina građana Srbije smatra da danas nije pametno govoriti ono što se misli

Polovina građana Srbije smatra da danas nije pametno govoriti ono što se misli

6 minuta za čitanje
0
1,534
Zoran Gavrilović, BIRODI

Beograd, 9. decembar 2017. – Direktor programa Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović izjavio je da prema podacima koje su dobili u jednom istraživanju, 50 odsto građana Srbije podržava stav da danas nije pametno govoriti ono što mislite.

Gavrilović za Televiziju N1 kaže da je BIRODI uradio istraživanje, s čijim rezultatima neće izaći u javnost jer još uvek nisu raspisani izbori, prema kome je 30 odsto građana neopredeljeno.

Prema njegovim rečima, kod mnogih istraživanja javnog mnenja u Srbiji se ne primenjuju međunarodni standardi izveštavanja kako je ono sprovedeno, pa se tako dobijaju rezultati koji su “nafilovani”.

Rejtinzi koji se sad na spinovan način pokazuju nisu realni. Oni su, što bi se reklo istraživački, tačni ali nisu precizni. U Beogradu 30 odsto ljudi ne zna da li će izaći na izbore i za koga će glasati, a sedam odsto nam je reklo da ne želi da kaže za koga će glasati”, navodi Gavrilović.

On dodaje da bi bio srećan ako na beogradskim izborima ne bi imali listu koja će nositi ime predsednika svih građana Srbije.

To bi bio veliki iskorak ka integritetu tih izbora, ka vladavini prava i ka stvaranju demokratske kulture”, smatra on.

Gavrilović pita vlast i opoziciju zašto ne izađu među građane i pitaju ih kakav im kandidat treba.

Da tako društvu koje ima veliku averziju prema politici, uključe u donošenje svojih odluka i da tako malo civilizujemo ovu politiku”, ističe on.

Prema podacima monitoringa medija koji sprovodi BIRODI, Gavrilović kaže da se pokazuje da se mediji u izbornoj kampanji ne bave svojim poslom odnosno postoje mehanizmi za promociju i propagandu aktera u izbornom procesu.

Bez Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koje treba da reguliše izborni proces na način da imate medijski diverzitet odnosno sve aktere i da mediji mogu slobodno da rade svoj posao, nećemo imati izbornu javnost, a to se reflektuje u onih 50 odsto građana koji su ušli u svojevrsnu autocenzuru”, zaključuje Gavrilović.

Govoreći o korupciji, Gavrilović je rekao da je osnovni problem to što je korupcija postala funkcionalna stvar u Srbiji.

Država nije završila reforme s jedne strane, a s druge strane doneti su zakoni i ispoštovane neke preporuke međunarodnih organizacija. To nije dovoljno jer imate ambijent u kom je korupcija postala funkcionalna stvar”, objašnjava on.

Dodaje da poslednjih godinu i po dana postoji i ambijent sprečavanja borbe protiv korupcije.

Konkretno, Savet za borbu protiv korupcije je dobio dva člana suprotno proceduri koja je činila Savet nezavisnim, podržavaoci politike aktuelnog predsednika su postali članovi odbora Agencije za borbu protiv korupcije i tako dalje”, navodi on.

Gavrilović kaže da je borba protiv korupcije bila marginalizovana do 2012. godine, da je od tad do pre godinu i po dana bila zloupotrebljavana, a da sad imamo pokušaje da se stavi sa strane.

Imamo ozbiljan problem jer sistem za borbu protiv korupcije je nefunkcionalan, nema dovoljno integriteta. Indeks percepcije korupcije govori da tapkamo u mestu i u takvom ambijentu imate manju spremnost građana da se bore protiv korupcije”, ističe Gavrilović.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Bebac: Korupcija je jedan od najvećih problema domaćih porodilišta

Novi Sad, 10. avgust 2022. – Roditeljski portal Bebac ocenio je da porodilišta u Srb…