Naslovna Politika Popov: Ideja o razgraničenju sa Kosovom je veoma, veoma opasna

Popov: Ideja o razgraničenju sa Kosovom je veoma, veoma opasna

3 minuta za čitanje
0
166
Aleksandar Popov

Novi Sad, 7. februar 2019.- Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je da je ideja o razgraničenju između Kosova i Srbije “veoma, veoma opasna”, jer može da proizvede lančanu reakciju i nove ratove na Balkanu.

Sada čujemo teze da ako može Kosovo, može i Republika Srpska. Kao i teze da neće biti mira na Balkanu ako se ne naprave velika Srbija, velika Hrvatska i velika Albanija. Ako krene priča o razgraničenju, otvoriće se pitanje pripajanja Republike Srpske. A zna se da do takvih rešenja ne može da se dođe bez rata“, rekao je Popov na tribini „Ko nas vodi u novi rat“ u Novom Sadu.

On je ocenio da u regionu „ima dosta goriva da se potpali neki ratni plamen“, ako bi to nekome odgovaralo.

Rata trenutno ne može da bude na Balkanu, sem ako se ne desi neki globalni dar-mar. Imamo globalnu krizu, krizu EU, ozbiljna žarišta koja nisu daleko od Balkana…“, naveo je Popov.

Prema njegovim rečima, osnovni problem je što je EU u dubokoj krizi i što ona „ne zna šta će sa sobom“, pošto ima velikih problema sa značajnim brojem zemalja unutar EU.

U traganju za sobom, ona je zapustila neka druga pitanja, poput pitanja proširenja zemalja sa Balkana. Posledica je da na Balkanu sve više raste evroskepticizam, čime se otvara prostor za populizam“, kazao je Popov.

Dodao je da se mladim ljudima servira lažna istorija, serviraju im se mitovi, čime se otvaraju mogućnosti za nove sukobe u budućnosti, prenosi portal Autonomija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Slovenački premijer želi drugi blok nuklearne centrale Krško

Ljubljana, 23. avgust 2019. – Slovenački premijer Marjan Šarec založio se za izgradn…