Naslovna Društvo Popović: Garantujem da imam snage da sprovedem proceduru utvrđivanja validnosti doktorata Siniše Malog

Popović: Garantujem da imam snage da sprovedem proceduru utvrđivanja validnosti doktorata Siniše Malog

5 minuta za čitanje
0
212
Ivanka Popović

Beograd, 24. septembar 2019. – Rektorka Univerziteta u Beogradu (UB) Ivanka Popović izjavila je da kao rezultat inicijative studenata koji „borave“ u zgradi Rektorata već 12 dana, Senat, Savet i Studentski parlament UB traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra donese „konačnu odluku o tom da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja“.

Navodeći da „upitnost doktorata i sporost rešavanja validnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog narušava ugled Univerziteta u Beogradu, institucije od nacionalnog značaja“, rektorka je u pisanoj izjavi ocenila da je „u interesu svih članova akademske zajednice da se ovo pitanje reši u najkraćem mogućem roku“.

Iz tog razloga, Senat, Savet i Studentski parlament UB traže od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra donese konačnu odluku o tome da li u izradi doktorske disertacije Siniše Malog postoje elementi neakademskog ponašanja plagiranja. Ovaj datum predstavlja period od sedam dana od maksimalnog roka za dostavljanje odgovora Fakulteta organizacionih nauka, čime se rok za donošenje konačne odluke značajno skraćuje“, navela je rektorka.

Dodala je da je Upravi FON-a preporučeno da Fakultet dostavi Odboru za profesionalnu etiku svoj Izveštaj sa mišljenjem i pre isteka roka.

Ona je navela i da studenti koji su učestvovali u blokadi Rektoratane smeju da snose disciplinske, niti bilo kakve druge akademske posledice“ kao i da lica angažovana na obezbeđenju zgrade „ne snose odgovornost za zastoj rada Rektorata“.

Rektorat prihvata odgovornost za rešavanje ovog pitanja, koje se odlaže više od pet godina. Kao rektorka UB garantujem da imam snage da sprovedem proceduru utvrđivanja validnosti doktorata Siniše Malog bez obzira na funkciju koju obavlja„, navela je Ivanka Popović.

Ona je pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić, ministre, predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković, poslanike vladajuće većine i „sve druge strane na odgovorno ponašanje, uz puno poštovanje autonomije UB, njegovih procedura, slobode mišljenja i izražavanja njegovih studenata i svih zaposlenih“.

Dodala je da se UB obavezuje da će, u saradnji sa Studentskim centrom, obezbediti adekvatan smeštaj, bez dodatnih troškova, svim studentima koji će biti privremeno izmešteni iz studentskih domova tokom trajanja Evropskih univerzitetskih igara, čime će po njenim rečima, biti obezbeđeni uslovi da se nastavna godina normalno odvija i studenti bez smetnji ispune svoje predispitne i ispitne obaveze.

Na ovaj način, uz dopunski ispitni rok, studenti neće trpeti posledice održavanja Igara. Učesnicima i volonterima Igara biće obezbeđeni ESP bodovi za vannastavne aktivnosti. Pozivamo Vladu Srbije da u što kraćem roku usvoji budžet Evropskih univerzitetskih igara 2020 radi omogućavanja njihovog organizovanja“, navela je rektorka.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

WWF Adria: Očuvane reke su preduslov za razvoj Srbije

Beograd, 04. avgust 2020. – Često se u neformalnim razgovorima može čuti kako je …