Naslovna Vesti Evropska unija Srbija i Evropska unija Popović: Otvoriti Erazmus+ program i za studente lošijih finansijskih mogućnosti

Popović: Otvoriti Erazmus+ program i za studente lošijih finansijskih mogućnosti

2 minuta za čitanje
0
269
Ivanka Popović

Beograd, 30. oktobar 2020. – Uticaj obrazovnog programa EU “Erazmus+” na univerzitete i druge obrazovne institucije u Srbiji izuzetan je i u pogledu jačanja infrastrukture, pojačane mobilnosti i osnaživanja kadrova, rečeno je na vebinaru “Bolje obrazovanje za pametan, održiv i inkluzivan rast“.

Ono što je potrebno učiniti, a u čemu su se učesnici vebinara saglasili, jeste da studente, koji mogu imati višestruku pomoć od tog programa, treba bolje upoznati sa istim i omogućiti da što veći broj njih učestvuje u programima mobilnosti.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović istakla je da studenti pre svega mogu imati koristi od upoznavanja sa svojim vršnjacima iz Evrope i sklapanja novih prijateljstava, koji im mogu kasnije pomoći i u profesionalnim karijerama.

Prema njenim rečima, nažalost, vrlo mali broj studenata u Srbiji može da iskoristi taj program i to kako zbog autocenzure ili nemanja dovoljno hrabrosti da se upuste u mobilnost, tako i zbog zabrinutosti da ne mogu finansijski da pokriju mobilnost.

Moramo da nađemo način da otvorimo Erazmus+ program i za studente lošijih finansijskih mogućnosti“, navela je Popović.

Kako navodi, taj program nije koncipiran kao “odliv mozgova“, već kao “cirkulacija mozgova“, a potrebno je i privredu osvestiti u tom pogledu koje koristi mogu da imaju od studenata koji su bili učesnici programa.

Moramo još da radimo na popularizaciji Erazmus+ programa, nastavnici i istraživači znaju dovoljno, ali potrebno je i među studentima razviti svest koje su koristi od učešća u tom programu“, zaključila je Popović.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija i Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

U 2021. uhapšeno najviše novinara u poslednjih dvadesetak godina

Pariz, 16. decembar 2021. – U svetu je tokom ove godine uhapšeno 488 novinara i medi…