Naslovna Društvo Porodice gardista tužile državu Evropskom sudu za ljudska prava

Porodice gardista tužile državu Evropskom sudu za ljudska prava

4 minuta za čitanje
0
283
Evropski sud za ljudska prava

Beograd, 15. mart 2020. – Advokati porodica gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića, podneli su Evropskom sudu za ljudska prava predstavku kojom se žale na državu zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda Srbije iz 2013.

5. oktobra 2004.godine gardisti Jakovljević i Milovanović pronađeni su mrtvi u blizini vojnog objekta „Karaš“ na Topčideru.

Tom odlukom Ustavni sud utvrdio je da je došlo do „povrede procesnopravnog aspekta prava na život iz Ustava“, pa je naložio tužilaštvu u Srbiji da „preduzme sve mere kako bi se pretkrivični postupak u tom slučaju okončao u najkraćem roku“, ali tužilaštvo do danas nije otvorilo istragu nego je slučaj i dalje u predistražnoj fazi, prenosi Al Jazeera.

Država je, međutim, ispunila drugi deo naloga iz iste odluke Ustavnog suda i porodicama isplatila po 5.000 evra zbog neefikasne i nedelotvorne istrage, navodi se.

Jedan od punomoćnika porodica gardista, advokat Predrag Savić, rekao je da je predstavka protiv države Srbije Evropskom sudu podneta zbog kršenja prava na život, garantovanog Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Ustavom Srbije, a zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda u delu koji se odnosi na provođenje efikasne i delotvorne istrage.

Od Evropskog suda smo tražili da utvrdi povredu Konvencije i da naloži državi da sprovede delotvornu istragu“, precizirao je Savić.

Ukazao je da su porodice ubijenih gardista već iscrpile sva pravna sredstva u domaćem sistemu, te da je poslednja instanca sud u Strazburu.

Očekuje da će se Evropski sud proglasiti nadležnim za taj slučaj i usvojiti predstavku.

Pretkrivični postupak protiv lica N. N. pokrenut je 2008.

Postupak je pokrenur nakon što je veštačenjem američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) stavljena tačka na višegodišnje špekulacije jesu li gardisti ubijeni ili su se poubijali međusobno 5. oktobra 2004.

Odmah nakon pucnjave Vojska je izdala saopštenje da je Milovanović pucao na Jakovljevića i zatim počinio samoubistvo, a potom je vojno pravosuđe tvrdilo obrnuto, da je Jakovljević ubio Milovanovića i počinio samoubistvo.

Zbog sumnje u profesionalnost rada vojnih pravosudnih organa, Savet ministara SCG i Vrhovni savet odbrane formirali su nezavisnu komisiju, koja je došla do zaključka da je na gardiste pucala treća osoba.

Izveštaj nezavisne komisije potvrdili su 2008. i forenzičari FBI-a.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…