Naslovna Politika Poruke Hojta Jia u Srbiji nisu bile usaglašene s EU

Poruke Hojta Jia u Srbiji nisu bile usaglašene s EU

8 minuta za čitanje
0
587
Hojt Brajan Ji, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD

Brisel, 7. novembar 2017. – Izjave visokog američkog zvaničnika Hojta Brajana Jia da Srbija neće napredovati ka članstvu u EU ako se ne odrekne tesnih veza s Rusijom "stavovi su koji se mogu pripisati samo njemu i nisu usaglašeni s EU", rekli su u Briselu izvori EU agenciji Beta.

Oni su to rekli u odgovoru na pitanje u kojoj meri, s obzirom na izjavu Jia, SAD mogu uticati na to da li Srbija može da se približi članstvu u EU, imajući u vidu da su i pravni i politički okvir za to pregovori o članstvu EU-Srbija. Ji je inače rekao da je njegova poruka bila savet Srbiji a ne ultimatum.

U evropskim diplomatskim izvorima je Beti potvrđeno da je i Rusija na najvišoj diplomatskoj ravni od EU zatražila objašnjenje kako Vašington sebi može pripisati pravo da u ime EU odlučuje o tome da li će ili ne neka zemlja postati nova članica EU.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da poruke Hojta Jia predstavljaju isti način pritiska kakav su SAD i EU izvršile na Ukrajinu kad se odlučivalo hoće li Kijev potpisati sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini s EU ili zadržati i tesne veze s Rusijom.

Izvori u Briselu su takođe kazali da je i sam Hojt Ji objasnio da njegova izjava da Srbija "ne može sedeti na dve stolice" i da mora da se opredeli ili za EU ili za savezništo s Rusijom, nije "ultimatum", već samo "savet".

Takođe je predočeno da je delegacija Evropske unije u Beogradu ponovo istakla da EU očekuje da Srbija do kraja pregovora postepeno usaglasi svoju spoljnu politiku s međunarodnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući odnose i pitanje sankcija EU Rusiji.

Zamoljeni da objasne šta znači poruka Hojta Jia srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću da "zna kakve će biti posledice" ako Srbija ne uvaži stav Vašingtona da je Kosovo nezavisno i ne sme dirati u teritorijalni integritet Kosova, odgovor je glasio da nije jasno šta je pod tim mislio američki visoki zvaničnik.

U diplomatskim krugovima u Briselu se ocenjuje da upozorenja Hojta Jia mogu da se razumeju i u konteksu dijaloga o Kosovu koji je u Srbiji sazvao predsednik Vučić, pa i izjava šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da je nužno naći "liniju razgraničenja" i postojane nagodbe oko srpskih i interesa kosovskih Albanaca.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara na skupu o Balkanu u Centru za međunarodne odnose u Vašingtonu 6. novembra istakao je da je Poruka Srbiji da ne sedi na dve stolice bila savet, a ne ultimatum, preneo je Glas Amerike.

"Na konferenciji u Beogradu pre nedelju dana sam, možda nesmotreno, upotrebio srpsku izreku da se ne može sedeti na dve stolice – ali to je bilo u kontekstu saveta Srbiji, kako da brže ide ka EU. To nije bio ultimatum, niti upozorenje. Tema diskusije je bila kako da Srbija napreduje brže ka EU i ja sam dao nekoliko saveta, uključujući i taj da bi Srbija, kao i druge zemlje koje idu ka EU, trebalo da bude u potpunosti posvećena tome. Drugim rečima, da svojim partnerima u EU to stavi do znanja", rekao je Ji na pitanje novinarke Glasa Amerike.

On je pomenuo Crnu Goru, koja je, po njegovim rečima, primer kako se brzo ide ka EU.

"Članice EU imaju na umu da je Crna Gora uvela sankcije Rusiji – e to je samo jedan primer, ali kada zemlja kao Crna Gora od koje se to nije tehnički zahtevalo, kao ni od Srbije, uvede sankcije Rusiji, to je jasan signal da je zemlja posvećena i to je bio moj savet Srbiji, da pokaže da je u potpunosti posvećena", rekao je Ji.

Glas Amerike navodi da je Ji ipak istakao da Rusija, s jedne strane, i SAD i EU s druge, imaju potpuno suprotne vizije regiona.

Zvaničnik Stejt departmenta je, govoreći o Kosovu, podsetio na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića za unutrašnji dijalog o Kosovu i rekao da, osim unutrašnjeg, treba voditi dijalog i između Srbije i Kosova, i to mnogo brže nego što se sada čini. Istakao je i da je to savet, a ne ultimatum, i da će konačnu odluku doneti vlade u Beogradu i Prištini, preneo je Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Međak: Vladavina prava visoko kotirana na listi prioriteta nove Evropske komisije

Beograd, 09. decembar 2019. – Evropska unija dobila je nove čelnike pred kojima su v…