Naslovna Vesti Evropska unija Posle stavljanja Trampovu crnu listu Huavej pozvao EU da deluje po tom pitanju

Posle stavljanja Trampovu crnu listu Huavej pozvao EU da deluje po tom pitanju

3 minuta za čitanje
0
348
Huawei

Brisel, 21. maj 2019. – Nakon što je američki predsednik Donald Tramp kinesku kompaniju Huavej (Huawei) i brojne njene ćerke firme uvrstio na crnu listu firmi čije će poslovanje biti podvrgnuto strogoj kontroli, Gugl (Google) je Huaveju uskratio licencu za mobilni operativni sistem Android.

SAD su 2018. godine takvim potezom zamalo oterale u bankrot kinesku elekomunikacionu kompaniju ZTE.

Huavej je, međutim, znatno tvrđi orah. Predstavnik Huaveja pri EU pozvao je evropske poslanike da deluju i da ne sede skrštenih ruku pred, kako je rekao, napadima administracije SAD.

Visoki predstavnik Huaveja u Evropi pozvao je 21. maja Evropljane da ne ostanu skrštenih ruku pred napadima američke administracije čija su žrtva, kako navodi ta velika kineska telekomunikaciona grupa.

Posle stavljanja Huaveja na Trampovu crnu listu, glavni predstavnik Huaveja pri EU Abrahal Liu pozvao je evropske poslanike da deluju po tom pitanju za vreme susreta sa novinarima u Briselu.

"To nije samo napad na Huavej. To je napad na liberalni poredak zasnovan na pravilima. To je opasno. Sada se to događa Huaveju, sutra se može dogoditi bilo kojoj međunarodnoj kompaniji", rekao je Liju, prenela je agencija AFP.

On je pitao Evropljane da li mogu da se zatvore oči pred takvim ponašanjem, i pitao se kakve će verovatne posledice biti zbog takvog mirenja sa situacijom.

Kineski zvaničnik istovremeno je obećao da će Huavej učiniti više da ukloni evropsku nesigurnost oko navodnih rizika špijuniranja od te kineske kompanije.

"U Huaveju razumemo zabrinutost evropskh vlada oko bezbednosti i spremni smo da učinimo više", rekao je on.

"Zbog važnosti 5G mreže, kao lider u sektoru, Huavej je spreman da potpiše sporazume o nešpijuniranju sa vladama i klijentima u svim zemljama članicama EU", dodao je on, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…