Naslovna Društvo Pošta radije plaća kaznu nego da dostavlja informacije

Pošta radije plaća kaznu nego da dostavlja informacije

3 minuta za čitanje
0
682

Beograd, 10. april 2017. (CINS) – Pošta Srbije je dva puta kažnjena zbog nedostavljanja CINS-u podataka o dve komisije koje je formirala, a ukupan iznos je 200 hiljada dinara.

Poverenik za pristup informacijama od javnog značaja kaznio je Poštu Srbije sa 200 hiljada dinara jer Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) nisu dostavili podatke o dve komisije koje su formirali 2015. i 2016. godine. Posao komisija je bilo postavljanje već zaposlenih na nova radna mesta.

CINS je zahtev za pristup informacijama Pošti uputio 14. jula 2016. godine. Nakon što iz ovog javnog preduzeća nisu odgovorili, CINS se žalio Povereniku koji je naložio Pošti da dostavi podatke. Potom je, u dva navrata i pod pretnjom prinudnom naplatom, kaznio Poštu iznosima od 20 i 180 hiljada dinara. Prema evidenciji Poverenika, plaćena je samo veća kazna.

Ovo javno preduzeće je tako radije odlučilo da novac troši na kazne nego da novinarima dostavi informacije. Članovi komisija koje su novinari CINS-a kontaktirali bez problema su pristali da razgovaraju o radu komisija.

Prema podacima sa internet stranice Pošte, Milan Krkobabić, tadašnji direktor preduzeća je u junu 2015. godine imenovao devetočlanu komisiju za izbor zaposlenih za poslovodstvo i taktičko/operativno rukovođenje.

CINS je došao do informacija da je u januaru 2016. godine Krkobabić formirao komisiju sličnog naziva – za izbor zaposlenih prijavljenih na interni poziv za obavljanje poslova operativnog rukovođenja – rukovodilac službe/odeljenja i poslovi upravnika pošte van reda/I reda.

Tekst u celosti možete pročitati na sajtu CINS-a.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Paprena cena obrazovanja u Srbiji

Beograd, 23. februar 2021. – U školovanje jedne osobe od predškolskog uzrasta, preko…