Naslovna Društvo Postojeći nivo dostupnosti informacija o uslugama centara za socijalni rad ne zadovoljava potrebe građana

Postojeći nivo dostupnosti informacija o uslugama centara za socijalni rad ne zadovoljava potrebe građana

3 minuta za čitanje
0
153
istraživanje

Beograd, 13. mart 2020. – Veliki broj centara za socijalni rad u Srbiji nema sopstvenu internet stranicu, dok manji broj poseduje, međutim te internet stranice ne sadrže podatke o svim uslugama koje centri pružaju, jedan je od zaključaka istraživanja koje je sproveo Pravni skener.

Istraživanje je realizovano u okviru projekta “Budućnost slobode informacija u Srbiji“, a još sektorskih istraživanja na temu transparetnosti rada organa javne vlasti možete pronaći na posebnoj stranici projekta.

Postojeći nivo dostupnosti informacija o uslugama centara ne zadovoljava potrebe građana, ocenjuje Pravni skener u istraživanju o dostupnost informacija na internet stranicama centara za socijalni rad u Srbiji.

Polje socijalne zaštite je veoma važno jer ima veliki značaj za razvoj kako pojedinca, tako i cele porodice“ navode iz ove organizacije.

Zbog toga je bitno na koji način je država organizovala komunikaciju sa građanima i da li im je u potpunosti prilagodila mehanizme za informisanje o pravima i načinima ostvarivanja prava, dodaje se u uvodu istraživanja čije autorke su Marina Mijatović i Ivana Soković.

Zaključci i preporuke ovog istraživanja namenjeni su pre svega institucijama u sistemu socijalnog rada, kako bi se ukazalo na uočene nedostatke u transparentnosti njihovog rada, sa posebnim osvrtom na informacije koje se pružaju korisnicima, a sve u cilju unapređenja stanja u pomenutim oblastima.

Takođe, istraživanje je namenjeno i drugim ustanovama čiji rad utiče na način ostvarivanja prava korisnika usluga centara za socijalni rad, kao i građanima kao korisnicima usluga centara za socijalni rad.

Projekat „Budućnost slobode informacija u Srbiji“ sprovodi organizacija Partneri za demokratske promene Srbija u partnerstvu sa Biroom za društvena istraživanja (BIRODI) i Pravnim skenerom uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Delić: Gubitak autoriteta i poverenja u Krizni štab omogućio pojavu neprihvatljivih i destruktivnih stavova

Beograd, 02. jul 2020. – Infektolog-hepatolog Dragan Delić izjavio je da su po ukidanju va…