Naslovna Vesti Evropska unija Potomci žrtava nacističkog režima dobijaju olakšice za sticanje austrijskog državljanstva

Potomci žrtava nacističkog režima dobijaju olakšice za sticanje austrijskog državljanstva

3 minuta za čitanje
0
343
Beč

Beč, 09. septembar 2020. – Donji dom austrijskog parlamenta jednoglasno je doneo odluku 19. septembra 2019. godine da potomci žrtava nacističkog režima dobijaju olakšice za sticanje austrijskog državljanstva.

Amandman zakona je stupio na snagu 1. septembra 2020. godine.

Nova uredba Zakona o državljanstvu (§ 58c odeljak 1a) omogućava potomcima žrtava nacističkog režima da kroz tzv. prijavu steknu austrijsko državljanstvo. Oni nisu u obavezi da se odreknu drugog državljanstva ni da obezbede potvrdu o prebivalištu u Austriji.

Do sada je postojalo olakšano sticanje državljanstva prijemom samo za one koji su napustili Austriju do 9. maja 1945. godine, što je produženo do 15. maja 1955. godine.

Pokrajina Beč je svesna svoje istorijske odgovornosti i već godinama pokreće inicijative da proterane žrtve nacističkog režima i njihove potomke iznova poveže sa gradom. Amandman zakona nije samo simboličan gest koji je odavno trebalo da se desi, već način da se ophodimo s poštovanjem prema ljudima koji su proterani u vreme nacionalsocijalizma. Ovim putem se ljudima iz čitavog sveta omogućava povratak u domovinu koja im je oduzeta nasilnim putem “, izjavio je predsednik pokrajine Mihael Ludvig.

Oskar Dojč, predsednik Izraelskog religijskog društva u Austriji i Izraelske kulturne zajednice u Beču, izjavio je da ovaj zakon nije poklon, već formalno ispravljanje nepravde kao i da je u pitanju restitucija državljanstva. Ovim zakonom Donji dom je učinio veliki korak u procesu suočavanja sa svojim učešćem u zlodelima nacionalsocijalista.

Pokrajina Beč se od početka godine priprema za novu uredbu.

Bečko Magistratsko odeljenje za državljanstvo i imigraciju osnovalo je novi sektor i zaposlilo 40 službenika, istoričara i pravnika čiji je zadatak da brzo i profesionalno sprovode uredbu. Svi zaposleni su prošli odgovarajuću obuku, saopšteno je iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

U 2021. uhapšeno najviše novinara u poslednjih dvadesetak godina

Pariz, 16. decembar 2021. – U svetu je tokom ove godine uhapšeno 488 novinara i medi…