Naslovna Politika Potrebno jasno distanciranje od ratnopropagandnih manifestacija

Potrebno jasno distanciranje od ratnopropagandnih manifestacija

4 minuta za čitanje
0
511
prekid

Beograd, 16. januar 2017. – Povodom gostovanja ratnog zločinca Veselina Šljivančanina na tribini Srpske napredne stranke, organizacije civilnog društva zahtevaju od vladajućih stranaka da prekinu podgrevanje nacionalizma kao predizbornog goriva i da kao prvi prioritet postave odgovornost za očuvanje i unapređenje mira u regionu.

Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Žene u crnomi Vojvođanski građanski centar u zajedničkom saopštenju zahtevaju  i očekuju da se zvaničnici Republike Srbije i političke stranke trajno distanciraju od svih lica osuđenih za ratne zločine, jer u suprotnom iskazuju jasnu podršku zločinačkoj politici i apsolutno nepoštovanje žrtava ratnih zločina.

Aktivnosti vladajuće koalicije i predsednika Tomislava Nikolića u okviru predizborne kampanje usmerene su na izazivanje krize u regionu i već imaju katastrofalne posledice.

Proslava 9. januara, prisustvo članova Vlade, govor predsednika Nikolića u Banjaluci, nakon toga zvaničan prijem Momčila Krajišnika koji je svojim lapsusom potvrdio kontinuitet Nikolićeve politike sa politikom Slobodana Miloševića zamrzli su odnose Beograda i Sarajeva na najnižu tačku u poslednjih nekoliko godina. Nakon decembra meseca, koji je bio posvećen narušavanju odnosa sa Hrvatskom, već početkom januara je usledio diplomatski napad na Makedoniju i Crnu Goru.  

Kao vrhunac srpske agresivne regionalne politike izazvana je kriza sa vozom Beograd – Mitrovica, čije razmere još uvek nisu sagledive.

Veselin Šljivančanin, major JNA koji je bio zadužen za bezbednost, optužen je za istrebljenje, ubistvo, mučenje i nehumano postupanje prema hrvatskom i drugom nesrpskom stanovništvu koje je, nakon pada Vukovara 18. novembra 1991. godine, potražilo sklonište u vukovarskoj bolnici. Finalnom presudom za zločine koji su se desili 20. novembra 1991. godine na poljoprivrednom dobru Ovčara, 2010. godine osuđen je na kaznu od 10 godina zatvora za pomaganje i podržavanje mučenja.

Organizacije opominju da ne postoji institut “bivšeg osuđenog ratnog zločinca”.

Činjenica da je Šljivančanin odslužio kaznu zatvora ne menja nalaze iz presude koji potvrđuju njegovu odgovornost za dešavanja u Vukovaru 1991. godine. Umesto vlasti koja organizuje ovakve tribine, Srbiji je potrebna Vlada koja je spremna da se jasno distancira od ratnopropagandnih manifestacija, i preuzima odgovornost za doprinos miru i stabilnosti u zemlji i regionu.

 

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…