Naslovna Politika Poverenica: Nije u redu obećavati građankama da će svi problemi biti rešeni jednim zakonom

Poverenica: Nije u redu obećavati građankama da će svi problemi biti rešeni jednim zakonom

11 min read
0
435
Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti

Beograd, 8. mart 2018. – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izrazila je nadu da će Srbija uskoro dobiti novi, bolji i unapređeni zakon o rodnoj ravnopravnosti, ističući da nije u redu građankama obećavati da će se svi njihovi problemi biti rešeni donošenjem jednog zakona.

"Nije u redu da našim građankama pošaljemo nadu kako ćemo sve rešiti kada se donese jedan zakon", kazala je ona za Radio-televiziju Srbije komentarišući Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Poverenica je kazala da će položaj građana, građanki i dece biti bolji kada svi budu imali bolji pristup socijalnoj, zdravstvenoj zaštiti, kao i bolju infrastrukturu i sve što bi omogućilo bolji život.
 

Govoreći o izveštaju poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2017. godinu, Brankica Janković kazala je da će podneti izveštaj iduće nedelje i da se situacija u odnosu na prošlu godinu nije promenila i da su žene i dalje u vrhu po broju pritužbi.

Prema njenim rečima, žene su u vrhu po broju pritužbi koje se uglavnom tiču diskriminacije na tržištu rada i  nemogućnosti napretka zbog porodiljskog i odsustva radi nege deteta, kao i slučajeva otkaza zbog porodiljskog.

"I dalje ostaju problemi koje treba da rešavamo na tržištu rada da žene ne budu kažnjavane zbog materinstva. To možemo postići drugačijom situacijom i većim brojem radnih mesta, većom kontrolom od strane nadležnih institucija", kazala je Brankica Janković. 

Ona je kazala da je potreban dalji rad na obezbeđivanju boljeg pristupa zdravstvenoj i socijlanoj zaštiti, kao i svim drugim servisima podrške građanima i građankama.

Navela je da je neophodno unapređenje sistema zaštite od nasilja, koji je kako je navela, kao problem i dalje prisutno.

Janković je ocenila kаo "krаjnje uvredljive i neprimerene" citаte koje je ministаr zа rаd, zаpošljаvаnje, borаčkа i socijаlnа pitаnjа Zorаn Đorđević upotrebio nа konferenciji povodom Međunаrodnog dаnа ženа.

"Bez obzirа što ih je nаpisаo Jovаn Dučić, ovаkvi stаvovi od pre jednog vekа omаlovаžаvаju i vređаju dostojаnstvo svih ženа u nаšem društvu. Umesto dа se suzbijаju, nа ovаj nаčin se grubo podržаvаju rodne predrаsude o nerаvnoprаvnosti ženа", navela je Janković u saopštenju.

Ona je ocenila da učesnici jаvnog i političkog životа morаju dа budu dodаtno odgovorni zа svаku izgovorenu reč, jer su dužni dа doprinose rаzgrаdnji rodnih stereotipа.

Ministar Đorđević bio je domaćin nacionalne konferencije "Žene iz ruralnih krajeva ravnopravne građanke Srbije".

On je tada citirao Dučića: "Žena ne zna da poštuje nego da voli, ženi ne treba ni da je vi poštujete nego da je volite, poštovanje za njih znači odsustvo svake ljubavi nešto hladno, iz glave, a ne nešto preosećajno iz duše… Sve žene vole bogataše, jer je žena uvek sirota. Pametnih se boje… Ona uvek podlegne jačem, a ne lepšem i umnijem, ni boljem i milijem".

Đorđević se nakon toga izvinio svim građankama Srbije navodeći da mu nijednog trenutka namera nije bila da uvredi žene, kao i da to ne predstavlja "ni njegove, а ni vrednosti Vlаde Srbije".

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost takođe je osudilo gest ministra Đorđevića.

Poverenica je u opštini Lučane ocenila da je za žene veoma važno da se osnaže, da preuzmu inicijativu i prevaziđu prepreke na koje nailaze na svom putu, koristeći sva prava i mehanizme koji im stoje na raspolaganju. "Ne treba da čekamo da nam neko da ravnopravnost, već moramo da uzmemo stvar u svoje ruke", rekla je Brankica Janković, a preneo je kabinet Povernika za zaštitu ravnopravnosti.

Ona je kazala da uslovi za kvalitetan i ravnopravan život ne postoje i ne treba da postoje samo u Beogradu, navodeći da žene u opštini Lučani nisu čekale, već su postale direktorke, vlasnice privatnih firmi i nalaze se na rukovodećim pozicijama što je dobar primer koji pokazuje koliko se situacija popravila u odnosu na pre 20 ili 30 godina.

Opštinu Lučani posetili su i stalna koordinatorka UN u Srbiji Karla Herši, ambasadorka Australije Džulija Fini, ambasadorka Brazila Izabela Kristina de Azevedo Hejvert i zamenik ambasadora SAD Kurt Doneli gde su razgovarali sa predsednicom opštine Lučani Vesnom Stambolić, preduzetnicama, ženama koje se nalaze na rukovodećim položajima u lokalnoj samoupravi i članicama lokalnih organizacija koje se bave osnaživanjem žena.

Na sastancima je bilo reči o položaju žena u društvu i na tržištu rada, mogućnostima za unapređenje ženskog preduzetništva i izazovima sa kojima se one suočavaju u tim oblastima.

Žene iz Lučana podelile su svoja iskustva sa poverenicom i ambasadorkama i istakle konkretne predloge za poboljšanje ekonomskog položaja žena u ovom kraju.

One smatraju da nije neophodno odreći se tradicije, već da je treba iskoristiti na pravi način, kao što je na primer upotreba tradicionalnih ženskih veština i umeća za pokretanje sopstvenog posla.

Bilo je reči i o značaju vaspitavanja dečaka i devojčica u duhu rodne ravnopravnosti i poštovanja prava žena, dok je predstavnica Centra za socijalni rad ocenila da efekti primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici nisu idealni ali da postoje primetni pomaci na bolje.

U drugom delu posete, poverenica, ambasadorke i zamenik ambasadora obišli su ženski manastir Sretenje, kao i druge znamenitosti opštine Lučani.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Hrvatska nije glavni kočničar ulaska Srbije u EU

Brisel, 23. septembar 2018. – Ulazak Srbije u EU koče Francuska i Nemačka, koje žele…