Naslovna Vesti Srbija Poverenica osudila uvrede na račun Marije Lukić

Poverenica osudila uvrede na račun Marije Lukić

3 minuta za čitanje
0
521
Brankica Janković

Beograd, 4. mart 2019. – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je seksističke, mizogine i uvredljive komentare na društvenim mrežama na račun Marije Lukić koja je prijavila bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutku zbog seksualnog uznemiravanja.

Kako se navodi u upozorenju te institucije, sve uvrede izrečene na račun Marije Lukić, koja je prijavila višegodišnje seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, predstavljaju „povredu njenog dostojanstva i stvara ponižavajuće okruženje u sredini u kojoj živi, dok te uvrede u javnosti relativizuju i opravdavaju optužbe“.

Brankica Janković je navela da se na taj način „kreira slika da je žrtva sama kriva za sve što joj se dogodilo“.

Poverenica je kazala da je „nedopustivo da se komentarisanjem privatnih fotografija, i Marija Lukić i bilo koja žena svodi na seksualni objekat degradiranjem, vređanjem i kvalifikovanjem njenog izgleda“.

Dodatna otežavajuća okolnost je što ovakve poruke obeshrabruju žene koje su pretrpele bilo koji vid seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja ili najdrastičnije nasilja, da to prijave, a da ne očekuju da će doživeti napad jer su se osmelile da se suprotstave nasilniku“, navodi se u saopštenju Poverenice.

Brankica Janković je podsetila da Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuje omalovažavanje i uznemiravanje u odnosu na pol, kao i podržavanje predrasuda i društvenih obrazaca koji su zasnovani na ideji podređenosti ili nadređenosti polova.

Poverenica očekuje da će u slučaju protiv doskorašnjeg predsednika opštine Brus, postupak biti „što pre okončan“ i da će biti doneta „presuda koja šalje jasnu poruku da je svako krivično delo, bez obzira ko ga počini, kažnjivo i da se sankcioniše“.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

OEBS objavio specijalni izveštaj o zloupotrebama pravosudnog sistema protiv medija

Helsinki, 03. decembar 2021. – Pored pretnji fizičkim i online nasiljem, mnogi novin…