Naslovna Politika Poverenica osudila verbalne pretnje i uvrede upućene novinarkama Čongradin i Ranković

Poverenica osudila verbalne pretnje i uvrede upućene novinarkama Čongradin i Ranković

2 minuta za čitanje
0
146
Brankica Janković

Beograd, 17. jul 2019. – Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je mizogine, seksističke i krajnje uvredljive komentare koje je predsednik Srpske radikalne stranke i poslanik Vojislav Šešelj uputio novinarki dnevnog lista “Danas” Snežani Čongradin.

Janković je u saopštenju ocenila da je nedopustivo i zakonom zabranjeno da diskriminatorni stavovi, vređanje i omalovažavanje na osnovu izgleda, zdravstvenog stanja ili drugog ličnog svojstva budu “dominantni način iznošenja drugačijih političkih stavova u javnom prostoru, a posebno kada je reč o narodnim poslanicima ili drugim nosiocima javne funkcije“.

Poverenica je osudila i uvrede u tekstovima i na fotografijama koje su objavljene na internet stranicama Valjevska podvala, a koje su upućene Dariji Ranković, novinarki i urednici portala kolubarske.rs i dodala da očekuje da nadležni organi hitno utvrde ko stoji iza tih sadržaja.

Ona je istakla da su ti slučajevi “drastičan pokazatelj” kako nedopustiva komunikacija postaje uobičajena praksa koja se toleriše i podrazumeva, posebno u obračunu sa ženama na javnoj sceni, ali da toga nisu pošteđeni ni muškarci, kao ida takva praksa zabrinjava.

Ovakve pojave moraju da naiđu na najširu osudu javnosti, a nadležni moraju efikasno da reaguju i sankcionišu svaki sličan istup, jer je to način da se stane na put gotovo svakodnevnom verbalnom nasilju“, zaključila je Janković.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Antonijević: Treći sastanak vlasti i opozicije zakazan za 19. avgust, mediji kao ključna tema

Beograd, 14. avgust 2019. – Prvi deo sastanka predstavnika vlasti, opozicije, eksper…