Naslovna Politika Poverenik bez pristupa određenim poverljivim dokumentima

Poverenik bez pristupa određenim poverljivim dokumentima

2 min read
0
229
Rodoljub Šabić

Beograd, 7 maj 2018. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić do daljeg ne može da pristupi određenim poverljivim dokumentima neophodnim za obavljanje nekih od najdelikatnijih zadataka iz njegove nadležnosti, saopšteno je iz kabineta poverenika.

U saopštenju se ocenjuje da su u postupku izdavanja bezbednosnog sertifikata označenog stepenom "državna tajna" Rodoljubu Šabiću prekršene praktično sve relevantne odredbe Zakona o tajnosti podataka.

Kršenje zakona, a pogotovo bezrazložno odugovlačenje postupka bezbednosne provere i njegovo dalje, ničim obrazloženo prolongiranje, ima za posledicu to da je poverenik (budući da je važnost sertifikata koji je imao u međuvremenu istekla) ostao bez sertifikata, koji je nužna pretpostavka za pristup nekim od klasifikovanih dokumenata, odnosno za obavljanje nekih od najdelikatnijih zadataka iz njegove nadležnosti.

"Ovakvo postupanje utoliko je teže shvatljivo i objašnjivo što poverenik spada u krug izuzetno malog broja lica kojima je prethodnih godina dva puta izdavan sertifikat najvišeg stepena, koji je, dakle, dva puta prolazio najrigorozniju, posebnu bezbednosnu proveru, što bi trebalo da bitno olakšava postupak provere", navodi se u saopštenju.

U pismu upućenom direktoru BIA, poverenik ga je pozvao da bez odlaganja, razloge za takvo postupanje iznese pred javnost.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Švajcarska: Protest zbog nejednakih plata između žena i muškaraca

Bern, 24. septembar 2018. – U Švajcarskoj je oko 20.000 ljudi učestvovalo u p…