Naslovna Društvo Poverenik čestitao Svetski dan slobode medija medijskim radnicima i udruženjima

Poverenik čestitao Svetski dan slobode medija medijskim radnicima i udruženjima

3 minuta za čitanje
0
614
Rodoljub Šabić

Beograd, 02. maj 2017. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić čestitao je Svetski dana slobode medija, 3. maj, predsednicima i članovima novinarskih udruženja u Srbiji poželevši im uspeh na ličnom i profesionalnom planu.

"Siguran sam da delimo stavove u pogledu nužnosti ostvarivanja ciljeva poput pune tranparentnosti medijskog vlasništva, dostupnosti javnosti svih informacija o finansiranju medija iz javnih izvora, suzbijanja mehanizama koji dovode do autocenzure, zaustavljanja sve šire tabloidizacije ne samo medija nego i javne sfere u celosti, kao i 'curenja' iz javnih institucija raznih 'poverljivih' informacija, na diskriminatornoj osnovi, ka pojedinim medijima", naveo je Šabić u čestitki upućenoj Udruženju novinara Srbije, Nezavisnom udruženju novinara Srbije i Nezavisnom udruženju novinara Vojvodine, prenela je Beta.

On je u čestitki objavljenoj na sajtu poverenika naveo da su uloga i odgovornost države najveći u ostvarivanju tih ciljeva, ali je naveo da je i "nužan, praktično neophodan" doprinos novinara i medija.

Istakao je da bi profesionalne asocijacije novinara morale svojima aktivnostima da smanje ogroman raskorak "vrednih, profesionalnih, etičkih standarda upisanih u novinarske kodekse i praktičnog delovanja nekih medija i 'medijskih' radnika koji sa tim standardiima gotovo da i nemaju veze".

Šabić je naveo da veoma ceni činjenicu da članovi UNS-a, NUNS-a i NDNV-a kontinuirano i sve više koriste prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, čime "značajno doprinose nastojanjima da prava na slobodan pristup informacijama od javnog zanačaja bude efikasno sredstvo demokratske kontrole javnosti nad radom vlasti".

"Želim i ovom prilikom da potvrdim spremnost i obavezu mojih saradnika i moju da, u okviru ovlašćenja iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, novinarima i medijima pomognemo u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije", naveo je Šabić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ustavni sud treba da oceni odredbe Zakona o izvršenju i obezbeđenju

Novi Sad, 12. februar 2020.- Združena akcija „Krov nad glavom“ pokrenuće uskoro pred Ustav…