Naslovna Društvo Poverenik: Ministarstvo pravde da objavi mišljenje EK povodom Nacrta zakona o zaštiti podataka o ličnosti

Poverenik: Ministarstvo pravde da objavi mišljenje EK povodom Nacrta zakona o zaštiti podataka o ličnosti

4 min read
0
129
Poverenik za informacije o javnog značaja u zaštitu podataka o ličnosti

Beograd, 06. avgust 2018. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenio je da je u gruboj suprotnosti sa pravima javnosti i građana Srbije da Ministarstvo pravde više meseci uskraćuje uvid u sadržinu mišljenja koje je od Evropske komisije dobijenom povodom Nacrta zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Poverenik je već ocenio da je tekst Nacrta, sa stanovišta pravnog poretka Srbije konfuzan i kontradiktoran, a sa praktičnog stanovišta gotovo neprimenljiv.

Poverenik bi, prema tom Nacrtu, trebalo da primenjuje zakonekoji su neprimenljivi za nezavisna kontrolna tela, pritom bez instrumenata za njihovu primenu, naveo Šabić, što bi izazvalo još veću pravnu nesigurnost i direktno ugrozilo prava građana.

U saopštenju se, takođe, navodi da je neumesno i neuspešno kombinovanje pravila Opšte uredbe EU (GDPR) i pravila jednog drugog evropskog akta tzv. Policijske direktive.

Tekst zakona predviđa ogroman broj, više desetina izuzetaka od prava koja "jemči", te neizbežno ostavlja utisak da je pisan više u interesu "bezbednosnih sturktura" nego u interesu prava građana, ocenio je Šabić, navodeći da su odredbe GDPR prepisane i neprilagođene uslovima nacionalnog zakonodavstva.

Problem je i to, kako se navodi, što je Nacrt zakona pisan konfuznim, izuzetno teško čitljivim jezikom, i teško shvatljiv čak i za pravnike koji se bave ovom materijom.

Ministarstvo je, međutim, povodom ovakvih primedbi EK, saopštavalo preko svojih zvaničnih ili nezvaničnih predstavnika, samo "sitnije", "tehničke i terminološke" nedostatke.

To bi, upozorava Poverenik, moglo imati za posledicu da se još suočimo sa nepoželjnom, mučnom, i po ugled države štetnom situacijom, kakve smo već imali u slučaju totalno pogrešno interpretiranih zaključaka o stepenu izvršenja antikorupcijskih preporuka GRECO ili "nesporazuma" o sadržini mišljenja Venecijanske komisije o kvalitetu amandmana na Ustav u vezi sa pravosuđem.

Poverenik poziva Ministarstvo da konačno objavi kompletan tekst mišljenja koje je od EK dobilo povodom Nacrta zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Presburger: Nesumnjiv politički uticaji i politički pritisci na uređivačku politiku manjinskih medija

Subotica, 22. oktobar 2018. – Mediji u Srbiji nisu potpuno slobodni, a taj zaključak…