Naslovna Društvo Poverenik: Penzionerska kartica Fonda PIO sprečava prekomernu obradu ličnih podataka

Poverenik: Penzionerska kartica Fonda PIO sprečava prekomernu obradu ličnih podataka

2 min read
0
329
Rodoljub Šabić

Beograd, 2. avgust 2018. –  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić je apelovao na institucije i preduzeća koja imaju potrebu za utvrđivanjem statusa penzionera da za tu svrhu koriste penzionersku karticu Fonda za penziono i invalidsko osiguranje (PIO), kako bi se sprečila prekomerna obrada ličnih podataka penzionera.

Kancelarija Poverenika je reagovala zato što brojne organizacije koje penzionerima obezbeđuju određene koristi dalje za potvrdu statusa zahtevaju ček od penzije ili rešenje o ostvarenom pravu.

"Poverenik je, dok je još bila na nivou ideje, podržao inicijativu Fonda PIO, s početka ove godine, o nameri izdavanja penzionerskih kartica sa minimumom potrebnih podataka za dokazivanje statusa penzionera, ocenivši da je rešenje korisno sa stanovišta obrade i zaštite podataka o ličnosti", navodi se u saopštenju Poverenika.

On je naveo i da kartica za penzionere koju izdaje Fond PIO sadrži "minimum podataka" neophodnih za identifovanje osobe i da ga izdaje institucija u skladu sa zakonom, koja raspolaže matičnim evidencijama osiguranika i korisnika prava kao verodostojnim izvorom podataka.

Poverenik je takođe apelovao i na predstavnike lokalnih samouprava da se uzdrže od separatnog izdavanja personalizovanih dokumenata za penzionere, poput Senior kartica, kojima se povećava rizik prekomerne obrade podataka i kojima se "stvaraju nepotrebni troškovi".

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

KRIK: Siniša Mali platio 200.000 dinara, tužilaštvo obustavilo postupak

Beograd, 22. oktobar 2018. – Ministar finansija Siniša Mali platio je krajem …