Naslovna Politika Poverenik: Podaci o političkom mišljenju predstavljaju posebnu vrstu podataka o ličnosti čija obrada je restriktivna

Poverenik: Podaci o političkom mišljenju predstavljaju posebnu vrstu podataka o ličnosti čija obrada je restriktivna

2 minuta za čitanje
0
137
Milan Marinović

Beograd, 04. mart 2020. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović saopštio je da se toj instituciji obratio veliki broj građana povodom predizborne političke kampanje koju stranke sprovode od vrata do vrata.

Građani se obraćaju sa tvrdnjama da aktivisti tih partija raspolažu njihovim podacima o ličnosti.

Poverenik naglašava da političke stranke moraju poštovati odredbe Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a posebno njegova načela, koja se tiču zakonite, poštene i transparentne obrade podataka. Takođe, Poverenik skreće pažnju političkim strankama da podaci o političkom mišljenju predstavljaju posebnu vrstu podataka o ličnosti čija obrada je restriktivna“, naveo je on.

Poverenik je uputio građane da svoja prava prema strankama, pa i pravo na brisanje podataka, mogu da ostvare podnošenjem zahteva tim strankama, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, nakon čega mogu podneti pritužbu Povereniku, odnosno tužbu sudu.

Poverenik podseća javnost da su kampanje ‘od vrata do vrata’ uobičajeni način političkog delovanja u velikom broju država, kao što su Velika Britanija, SAD, Kanada, Australija. Međutim, s obzirom da ista kampanja uvek izaziva uznemirenost građana u našoj zemlji, Poverenik već godinama, tokom praktično svakog izbornog procesa, upozorava na poštovanje zaštite ličnih podataka građana, te da je logično i svrsishodno zakonom urediti ovu oblast“, dodao je Marinović.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP…