Naslovna Politika Poverenik podneo krivičnu prijavu zbog odavanja podataka o penzionerima SNS-u

Poverenik podneo krivičnu prijavu zbog odavanja podataka o penzionerima SNS-u

4 min read
0
259
Rodoljub Šabić, Aleksandar Vučić

Beograd, 4. decembar 2018. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv NN službenog lica u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Krivična prijava je podneta zbog toga što je NN službeno lice neovlašćeno saopštilo Srpskoj naprednoj stranci (SNS) podatke o ličnosti korisnika penzija u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, Šabiću se obratilo više građana, navodeći da su korisnici penzija i da im je poštom stiglo pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa oznakom SNS na koverti, adresirano na njih, iz čije sadržine se zaključuje da je upućeno korisniku penzije.

Poverenik je, tim povodom, pokrenuo i postupak nadzora prema Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, predsedniku Srbije i Srpskoj naprednoj stranci.

Republički fond za PIO na zahtev Poverenika da se izjasni da li je učinio dostupnim SNS, predsedniku Srbije ili trećem licu podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija u Srbiji, te koji je pravni osnov i svrha činjenja dostupnim ovih podataka, nije odgovorio. Nije to učinio ni nakon urgencije, sve do dana podnošenja ove krivične prijave, zbog čega će protiv odgovornih lica u fondu Poverenik podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka“, dodaje se.

Generalni sekretarijat predsednika odgovorio je Povereniku da uopšte nije obrađivao, odnosno pribavljao te podatke.

SNS na pitanja da li je, na koji način i kada pribavila podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija koji su dobili predmetno pismo, te po kom pravnom osnovu su predmetni podaci pribavljeni, odgovorila je Povereniku da su ti podaci: ‘Dobijeni iz baze članstva SNS, kao i kroz akcije i štandove koje smo sprovodili poslednjih deset godina'“, naveo je Poverenik.

Poverenik je zatražio izjašnjenje od Javnog preduzeća „Pošte Srbije“ koja je potvrdila autentičnost dokumenta, odnosno činjenicu da je SNS obavestila Poštu o planiranoj otpremi oko milion i sedamsto hiljada pošiljaka adresovane direktne pošte.

Budući da navedeni broj potpuno korespondira sa ukupnim stvarnim brojem korisnika penzija u Srbiji, a da se lični podaci tolikog broja lica ne mogu pribaviti na način opisan u izjašnjenju SNS, Poverenik je podneo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu“, dodaje se u saopštenju.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Dojčinović: Ministar Popović izbegava dolazak na sud i objašnjenje detalja u vezi sa svojim firmama

Beograd, 18. decembar 2018. – Tražićemo da se procesi nastave i da se na sudu utvrdi…