Naslovna Politika Poverenik pokrenuo portal za dostavljanje godišnjih izveštaja organa vlasti

Poverenik pokrenuo portal za dostavljanje godišnjih izveštaja organa vlasti

2 minuta za čitanje
0
310
Poverenik za informacije o javnog značaja u zaštitu podataka o ličnosti

Beograd, 14. decembar 2018. – Na internet prezentaciji poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pušten je u rad Portal za dostavljanje godišnjih izveštaja organa vlasti, saopšteno je iz kancelarije poverenika.

Poverenik, u saopštenju, podseća da dostavljanje izveštaja o radnjama preduzetim u cilju primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja imaju svi državni organi, organi teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, kao i sve organizacije kojima je povereno vršenje javnih ovlašćenja.

Do sada su se ti izveštaji dostavljali pisanim putem – do 20. januara tekuće godine za prethodnu godinu, a ubuduće će se dostavljati isključivo elektronskim putem, putem Portala koji je pušten u rad 1. decembra.

Izveštaji predstavljaju osnovu za izradu godišnjeg izveštaja o stanju u oblasti slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja, koji poverenik podnosi Skupštini Srbije, a dostavlja predsedniku Republike, Vladi i zaštitniku građana.

Pored toga, podaci iz tih izveštaja dostavljaju se Evropskoj komisiji kroz tabele prelaznih merila i predstavljaju važan indikator u oceni ispunjenosti obaveza koje je Srbija preuzela da ispuni u okviru pregovaračkih poglavlja 23 i 24 za pristup Evropskoj uniji.

Propuštanje dostavljanja godišnjeg izveštaja povereniku predstavlja prekršaj propisan Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, navedeno je u saopštenju.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Slovenački premijer želi drugi blok nuklearne centrale Krško

Ljubljana, 23. avgust 2019. – Slovenački premijer Marjan Šarec založio se za izgradn…