Naslovna Politika Poverenik povodom Svetskog dana slobode medija

Poverenik povodom Svetskog dana slobode medija

3 min read
0
213
Poverenik za informacije o javnog značaja u zaštitu podataka o ličnosti

Beograd, 2. maj 2018. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podatak o ličnosti Rodoljub Šabić je predstavnicima novinarskih i medijskih udrženja čestitao 3. maj, Dan slobode medija uz želju za uspehe u ostvarivanju važnih ciljeva tih organizacija.

"Želim vam uspeh u nastojanjima da zajedno sa nadležnim državnim institucijama date doprinos ostvarivanju važnih ciljeva kao što su, na prvom mestu, mnogo primerenija i ekonomska i socijalna pozicija novinara u društvu, a potom puna transparentnost medijskog vlasništva, dostupnost javnosti informacija o finansiranju medija iz javnih izvora, suzbijanje mehanizama autocenzure, zaustavljanje sve šire tabloidizacije i slično", naveo je Šabić u pismu upućeno predsednicima Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine.

On je, u saopštenju objavljenom na sajtu poverenika, izrazio nadu da će nadležni razumeti i iskoristiti doprinos koji novinarska profesija može dati "dosad zabrinjavajuće sterilnom procesu izrade medijske strategije".

"Posebno vam želim uspeh i u ostvarivanju ciljeva za koje je doprinos novinara i medija potpuno nezaobilazan. Profesionalne asocijacije novinara su jedine koje svojim aktivnostima mogu i moraju da smanje ogroman raskorak između vrednih, profesionalnih, etičkih standarda upisanih u novinarske kodekse i praktičnog delovanja nekih medija i "medijskih" radnika koji sa tim standardima gotovo da i nemaju veze", naveo je poverenik.

On je istakao da veoma ceni činjenicu da članovi UNS-a, NUNS-a i NDNV-a kontinuirano koriste prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i tako od njih prave efikasno sredstvo demokratske kontrole javnosti nad radom vlasti.

"I ovom prilikom potvrđujem spremnost i obavezu mojih saradnika i moju da, u okviru objektivnih mogućnosti, novinarima i medijima pomognemo u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije", naveo je Šabić.

 

                                           

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Švajcarska: Protest zbog nejednakih plata između žena i muškaraca

Bern, 24. septembar 2018. – U Švajcarskoj je oko 20.000 ljudi učestvovalo u p…