Naslovna Društvo Zdravstvo Poverenik Premijeru: Sprečite moguću zloupotrebu podataka građana

Poverenik Premijeru: Sprečite moguću zloupotrebu podataka građana

5 minuta za čitanje
0
594
Rodoljub Šabić, Aleksandar Vučić

Beograd, 31. januar 2017. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić uputio je pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću.

Poverenik apeluje da vlada spreči moguću zloupotrebu podataka građana i hitno otkloni nezakonitosti i nedostatake Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS). Kako je navedeno u pismu, potrebno je sprečiti "izuzetno štetne posledice" koje mogu nastupiti usled zloupotrebe podataka o ličnosti koji se obrađuju u okviru tog sistema.

Dodaje se da je Poverenik prethodno nadzorom utvrdio da je Ministarstvo zdravlja uspostavilo informacioni sistem kao centralizovanu zbirku podataka o ličnosti koja se vodi u elektronskom obliku, u okviru koje se obrađuju podaci o ličnosti zaposlenih i pacijenata 451 zdravstvene ustanove u Srbiji.

Poverenik je ukazao da je sistem uspostavljen bez valjanog pravnog osnova, budući da nijedan od relevantnih zakona ne predviđa i ne uređuje obradu podataka o ličnosti kakva se vrši u okviru IZIS-a. Istaknuto je i da nijedna uredba niti podzakonski akt ne mogu biti pravni osnov za obradu podataka o ličnosti, prenosi Beta.

Utvrđeno je i da postoje izuzetno veliki propusti u zaštiti podataka o ličnosti u okviru integrisanog sistema, koji, kako je ocenjeno, podrazumevaju neprihvatljiv rizik i mogućnost neovlašćenog pristupa i drugih eventualnih zloupotreba.

"Praktično bez problema i bilo kakvih posebnih informatičkih znanja moguć je pristup ličnim podacima pacijenata i zaposlenih u zdravstvenim institucijama, a posledično razume se, i dalja kompromitacija i zloupotreba tih podataka", naveo je Poverenik.

Poverenik je podsetio i da je u oktobru 2016. uputio Upozorenje sa precizno navedenim nepravilnostima koje su utvrđene detaljno opisujući činjenično i pravno stanje, a posebno ukazujući da navedeni propusti u zaštiti podataka o ličnosti mogu dovesti do nesagledivih štetnih posledica po pacijente zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Ministarstvo je obavestilo Poverenika da je implementiralo sistem zaštite kojim su otklonjeni nedostaci u zaštiti podataka o ličnosti, tako da istima ne mogu pristupiti neovlašćena lica, što su preneli i predstavnici tog ministarstva na sastanku sa predstavnicima Poverenika, početkom januara 2017.

Međutim, naknadnom proverom, saradnici Poverenika utvrdili su da je stanje nepromenjeno u odnosu na stanje koje je navedeno u Upozorenju iz oktobra 2016. godine i da nije otklonjena mogućnost neovlašćenog pristupa tim podacima, a Poverenik je o svemu, lično, pismom obavestio ministra zdravlja i pozvao ga da, u najboljem interesu građana Srbije, hitno reaguje.

"Do danas nedostaci na koje sam ukazao nisu otklonjeni. Budući da se radi o ogromnom broju podataka o zdravstvenom stanju građana Srbije, čija zloupotreba bi mogla prouzrokovati izuzetno štetne posledice, uključujući kompromitaciju celog zdravstvenog sistema u zemlji, Poverenik je apelovao da Vlada, neodložno preduzme sve potrebne mere, u cilju sprečavanja posledica koje bi mogle biti doslovno katastrofalne", zaključio je Šabić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Zdravstvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Istraga u Kliničkom centru Vojvodine zbog teksta Ane Lalić

Beograd, 14. maj 2020. – Klinički centar Vojvodine (KCV) sproveo je internu istragu …