Naslovna Politika Poverenik: Sloboda medija u jednoj zajednici slika stanja jednog društva

Poverenik: Sloboda medija u jednoj zajednici slika stanja jednog društva

2 minuta za čitanje
0
227
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

Beograd, 3. maj 2019. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pozvao je, povodom Svetskog dana slobode medija, sve organe vlasti da poštuju slobodu medija i izražavanja i njihovo pravo na pristup informacijama od javnog značaja.

Kako se navodi u saopštenju, "ne umanjujući mesto koje pitanja bezbednosti novinara, zaštite izvora ili finansijske sigurnosti imaju za stanje slobode medija", Poverenik koristi priliku da istakne značaj transparentnog rada svih organa vlasti i pouzdanosti informacija kojima oni raspolažu.

Poverenik je naveo i da je Svetski dan slobode medija prilika je da se društvo podseti zašto su mediji, novinari i svi medijski zaposlenici važni svim građanima.

"Važno je da se ovog dana podsetimo o ulozi medija za pojedinca i društvo. Uloga, ali i obaveza medija jeste da informišu, obrazuju i zabave", navodi se u saopštenju.

Poverenik je ocenio da je sloboda medija u jednoj zajednici slika stanja jednog društva, vladavine prava, uvažavanja različitosti i poštovanja dostojanstva, kao i svih drugih vrednosti.

"Slobodni mediji su ujedno i preduslov slobodnog društva u kojem je rasprava put ka nalaženju kompromisa, a oprečni stav nečija sloboda", ocenjuje se u saopštenju.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…