Naslovna Borba protiv korupcije Požarevac: Pravna borba građanina Jacića i dalje traje

Požarevac: Pravna borba građanina Jacića i dalje traje

7 minuta za čitanje
0
1,995
Viši sud Požarevac

Požarevac, 04. septembar 2018. – Izbor članova tela za praćenje primene Lokalnog plana za borbu protiv korupcije u Požarevcu vršen je na osnovu diskrecione ocene članova komisije, a ne po jasno utvrđenim kriterijumima, izjavio je pred Višim sudom u Požarevcu direktor programa Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović.

Gavrilović je saslušan u svojstvu svedoka u parničnom postupku po tužbi građanina Ljubomira Jacića protiv Grada Požarevca, kojom traži da se poništi rešenje o obrazovanju pomenutog tela (LAF-a), prenosi Radio Boom 93.

Ljubomir Jacić je jedan od kandidata za LAF koji nije izabran u ovo telo i koji smatra da je oštećen jer je izbor vršen netransparentno, ali tvrdi i da je u čitavom procesu bilo političkog uticaja.

BIRODI je nevladina organizacija koja je učestvovala u izradi modela za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou, a njen predstavnik Zoran Gavrilović je rekao i da ne bi bilo potrebe da Ljubomir Jacić pokreće postupak pred sudom da su kriterijumi izbora članova LAF-a u Požarevcu bili jasni.

Prema njegovoj oceni komisija je kandidate za LAF predlagala na osnovu opštih i nerelevatnih kriterijuma, pa su u LAF ušli članovi koji svojim biografijama garantuju da ne mogu da sprovedu praćenje primene Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije), prenosi Radio Boom 93.

Gavrilović je napomenuo i da je Grad Požarevac plagirao delove Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije, a da je bilo i sukoba interesa jer je za člana komisije izabran Dalibor Lončar koji je učetvovao u izradi LAP-a čiju bi primenu trebalo da prati.

Svedočio je i sam Jacić koji je ponovio svoje tvrdnje da je od samog početka bila upitna legalnost postupka jer je konkurs trajao vrlo kratko, da je bio netransparentan, ali i podložan političkim uticajima, s obzirom da je jedna od kandidatkinja koja je izabrana u LAF bila i finansijer kampanje vladajuće partije na izborima za predsednika republike.  

Zastupnik Grada Požarevca u ovom postupku uložio je prigovor na tvrdnje koje danas izneo Gavrilović, kao i na određene Jacićeve iskaze. On je zatražio održavanje još jednog ročišta za izjašnjenje i eventualno dostavljanje novih dokaza tužene strane.

Na ročištu koje bi sada trebalo da bude poslednje, 9.okotbra trebalo bi da se sasluša i poslednji svedok u postupku, Zvonimir Blagojević u svojstvu odbornika u Skupštini Grada Požarevca.

Podsećamo, Ljubomir Jacić je tužio Grad Požarevac jer se iz zapisnika komisije ne vide kriterijumi po kojima nije izabran u telo za praćenje LAP-a, odnosno kriterijumi po kojima je data prednost drugim kandidatima.

Jacić je kao kandidat dobio jednu od najviših ocena po osnovu upitnika, a po svim drugim kriterijumima je ocenjen da „u potpunosti zadovoljava“ za članstvo u komisiji.

Iako su pet kandidata stekla uslov za članstvo u LAF-u, komisija za izbor je bez jasnih kriterijuma izvršila eliminaciju dva kandidata i objavila konačnu rang listu sa samo tri kandidata, bez bodova ili jasnog obrazloženja na osnovu čega je njima data prednost u izboru u odnosu na ostale kandidate.

Na osnovu svedočenja utisak je da su članovi komisije više verovali ličnom osećaju i da je predlog kandidata za LAF koji je upućen skupštini na usvajanje bio posledica njihove diskrecione odluke, a ne jasnih kriterijuma i ličnog integriteta pojedinaca, prenosi Radio Boom 93.

Podsećamo, Grad Požarevac je telo za praćenje primene lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije formirao krajem decembra prošle godine.

Dok vlast tvrdi da je čitav postupak formiranja tela protekao transparentno, usprotivila se opozicija koja se pozvala na propuste u procesu na koje je tada ukazao Biro za društvena istraživanja (BIRODI). Ova organizacija je tada javno pozvala odbornike da ne glasaju za predlog koji je ipak usvojen većinom glasova.

Upitno je da li LAF u Požarevcu danas funkcioniše jer je, kako Boom 93 nezvanično saznaje, predsednik ovog tela Dalibor Lončar, podneo je ostavku, prenosi Radio Boom 93.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Uvesti u Krivični zakonik krivično delo “visoke korupcije”

Beograd, 30. mart 2021. – U Krivični zakonik bi trebalo ugraditi pojam korupcije na …