Naslovna Politika Poziv građanima da provere da li su upisani u birački spisak

Poziv građanima da provere da li su upisani u birački spisak

6 minuta za čitanje
0
216
glasanje

Beograd, 06. mart 2020. – Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pozvalo je građane da provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak kako bi mogli da ostvare pravo glasa na izborima koji će biti održani 26. aprila.

Pravo na uvid u birački spisak ima svaki građanin i može se izvršiti neposredno u opštinskoj, odnosno gradskoj upravi u kojoj građanin ima prebivalište, odnosno boravište za interno raseljena lica, kao i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva.

Upis u birački spisak je uslov za ostvarivanje biračkog prava, a birač može biti samo jednom upisan u birački spisak, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U birački spisak upisuju se punoletni i poslovno sposobni državljani Srbije odnosno lica koja imaju biračko pravo – prema mestu prebivališta, odnosno mestu boraviša za interno raseljena lica.

Postupak upisa, promena (izmena, dopuna ili ispravka) i brisanja iz biračkog spiska sprovodi se po službenoj dužnosti ili na zahtev građana.

Građanin zahtev za promenu u biračkom spisku podnosi opštinskoj odnosno gradskoj upravi po mestu njegovog prebivališta, odnosno mestu boraviša za interno raseljena lica.

Svaka promena u biračkom spisku mora da se zasniva na podacima iz matičnih knjiga, drugih službenih evidencija i javnih isprava, o čemu odgovarajuće rešenje do zaključenja biračkog spiska – 15 dana pre dana izbora, odnosno 10. aprila, donosi opštinska odnosno gradska uprava, a od zaključenja biračkog spiska pa sve do 72 časa pre dana izbora rešenje donosi Ministarstvo.

Podnosilac zahteva može na rešenje opštinske odnosno gradske uprave podneti žalbu Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave u roku od 24 časa od dana kada je rešenje primio, a protiv rešenja Ministarstva može se podneti tužba Upravnom sudu u roku od 24 časa od dana kada je rešenje primljeno.

Birači iz inostranstva mogu da se prijave da će na izborima glasati van zemlje.

Birači koji borave u inostranstvu mogu preko diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije da podnesu zahtev da se u jedinstveni birački spisak upiše da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu i to moraju da obave najkasnije pet dana pre zaključenja spiska, 4. aprila, saopštilo je Ministarstvo.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak podatka o tome da će birač glasati u inostranstvu obavezno mora da sadrži ime, prezime i ime jednog roditelja birača, jedinstveni matični broj birača, opštinu, odnosno grad i adresu prebivališta birača u zemlji, kao i podatke o opštini, odnosno gradu i adresi boravišta u inostranstvu prema kojoj će birač glasati na predstojećim izborima i potpis podnosioca zahteva“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, navodi se da će predstavništvo Srbije dostaviti informaciju da će birač glasati u inostranstvu nadležnoj opštinskoj i gradskoj upravi u kojoj je on živeo u Srbiji.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za osobu koja je već upisana u jedinstveni birački spisak.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ministri EU kritikovali Tursku zbog Aja Sofije

Brisel, 13. jul 2020. – Ministri spoljnih poslova Evropske unije kritikovali su Turs…