Naslovna Kultura Pozorište između politike i političnosti: Novi izazovi

Pozorište između politike i političnosti: Novi izazovi

4 minuta za čitanje
0
1,132
pozorište

Beograd, 19. mart 2018. – Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu organizuje od 23. do 25. marta međunarodnu konferenciju “Pozorište između politike i političnosti: novi izazovi”.

Konferencija ima za cilj da analizom dinamičnog odnosa politike i pozorišta omogući teorijsko i praktično promišljanje savremenih teatarskih izraza iz različitih uglova i perspektiva.

Svečano otvaranje i uvodno predavanje  konferencije zakazano je za 23. mart u 16.30h na sceni “Mata Milošević” na Fakultetu dramskih umetnosti, dok će istraživačke sesije 24. i 25. marta biti održane u prostoru Jugoslovenske kinoteke. Konferencija je otvorena za publiku.

Ova važna tema za savremeni teatarski kontekst ima nameru da doprinese razvoju dijaloga o izazovima savremene pozorišne prakse. Osnovne teme konferencije raspoređene su u nekoliko celina među kojima su:

  • Značenje političnosti pozorišta danas,
  • Novi pozorišni produkcioni oblici I strategije,
  • Javne poltike I savremene teatarske forme,
  • Političnost pozorišta i društveni procesi, Pozorište I zajednica itd.

Sa preko 80 prijavljenih učesnika koji su autori tematski i metodološki raznolikih radova, Konferencija će centralnim i pratećim programom doprineti razumevanju različitih kulturnih i geopolitičkih pitanja.

Učesnici konferencije su neki od najprominentnijih svetskih, evropskih, regionalnih i domaćih teatrologa i istraživača u oblasti studija pozorišta i izvođaštva, međutim jedan broj učesnika „dolazi“ i iz pozorišne prakse što stvara mogućnost susreta najaktuelnije pozorišne teorije i prakse.

S obzirom da istraživači dolaze i van evropskog kontinenta, ovaj skup će pokušati  da prevaziđe manjkavosti eurocentričnih perspektiva, te otvara mogućnost za promišljanje globalnih obrazaca u kojima pozorište deluje.

Među uvodničirama konferencije najavljen je profesor Roehempton Univerziteta i autor knjige “Pozorište i politika” dr Džo Keleher,  koji će održati plenarno predavanje.

Konferenciju će otvoriti rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu Zoran Erić, a početak skupa obeležiće i govor umetnika, reditelja Kokana Mladenovića.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Roman Vide Ognjenović “Kuća mrtvih mirisa” objavljen na ruskom jeziku

Beograd, 22. maja 2020. – Roman Vide Ognjenović Kuća mrtvih mirisa objavljen je nedavno na…