Naslovna Politika Pravljenje istražnog odeljenja u parlamentu Srbije je nesvakidašnji postupak

Pravljenje istražnog odeljenja u parlamentu Srbije je nesvakidašnji postupak

7 min read
0
517
Narodna skupština Republike Srbije

Beograd, 29. novembar 2017. – Saslušavanje poslanika u Skupštini Srbije i pravljenje istražnog odeljenja u tom zdanju je krajnje neubičajen i nesvakidašnji postupak, ocenili su advokat i bivši koministar policije Boža Prelević i bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Prelević je agenciji Beta rekao da policija ima pravo da saslušanje obavi van policijske stanice kada za to postoje posebno opravdane okolnosti, kojih u ovom slučaju nema.

"U ovom slučaju ne postoje nikave okolnosti zašto ti ljudi (poslanici) ne bi mogli da odu u policiju sem njihovog deranžiranja. Oni ne žele da naruše komoditet poslanika", rekao je Prelević koji je poverenik za Beograd Pokreta slobodnih građana.

On je kazao da se na taj način od dela Narodne skupštine faktički pravi istražno odeljenje istražne policije i to sve za delo koje će, po svoj prilici, biti gonjeno po privatnoj tužbi.

"Ja osnovano sumnjam da je njihov glavni razlog zašto to rade to što je u Skupštini prebivalište elektronskog miša", rekao je cinično Prelević.

On je napomenuo i da ne misli da je na mestu to što je šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović kompjuterskim mišem gađao predsednika Administrativnog odbora Aleksandra Martinovića, zbog čega se poslanici i saslušavaju, ali smatra da istraga ne bi trebalo da se vodi u parlamentu.

"Verujem da će oni pokušati da od toga naprave ugrožavanje rada parlamenta, da će sada to da dignu na nekakav neviđeni nivo, a suštinski problem je da je SNS dok su nosili druge dresove oni radili neuporedivo gore stvari", kazao je Prelević.

Postupak saslušavanja u parlamentu kao nesvakidašnji i neuobičajen ocenio je i bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

On je agenciji Beta rekao da je to atipično i da svi građani idu u policijsku stanicu da daju izjave, pa su tako mogli to učiniti i poslanici.

"Ako poslanici nisu tražili da ih policija saluša u parlamentu onda se policija na taj način udvara tim ljudima čim hoće da dođu na noge da ih tamo salušaju", rekao je Ivošević i dodao da ne vidi nijedan razlog zbog kojeg bi poslanici trebali biti privilegovaniji od drugih i na osnovu čega je procenjeno da oni imaju više obaveza od ostalih građana Srbije.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović je 21. novembra na sednici Administrativnog odbora mišem gađao predsednika odbora Aleksandra Martinovića pošto mu je isključio mikrofon, a potom reč nije dao ni njegovim stranačkim kolegama.

Zbog tog incidenta Martinović je podneo prijavu protiv Obradovića, a krivične prijave podneli su i poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević i poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić.

Policija je zbog tog slučaja počela da saslušava u parlamentu poslanike koji su prisustvovali sednici odbora kada se desio incident. Saslušano je po navodima MUP-a šest poslanika SNS, a zakazano je saslušavanje poslanika Dveri.

Dveri su najavile da će doći na informativni razgovor, a Boško Obradović je saopštio da se neće pozivati na poslanički imunitet.

MUP je saopštio i da su na informativni razgovor pozvani poslanici svih političkih stranaka koje su bile na sednici tog odbora, kao i da je sa tužiocem dogovoreno da se svi razgovori obave u Domu Narodne skupštine zbog obaveza poslanika.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…