Naslovna Politika Pre 15 godina ubijen je premijer Zoran Đinđić

Pre 15 godina ubijen je premijer Zoran Đinđić

2 min read
0
421
Zoran Đinđić

Beograd, 12. mart 2018. – Na današnji dan pre 15 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić.

On je bio i prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda posle 1945. godine.

Đinđić je bio i jedan od osnivača DS-a, u kojoj je bio predsednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsednik DS-a.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Podsećamo na tekst koji smo preneli na današnji dan pre godinu dana, autora Bojana Đurića i Ivana Andrića, koji je objavljen na portalu Novi pogledi. Radi se o imresivnoj listi rezultata političke karijere Zorana Đinđića.

Đinđićeva vlada se snažno zalagala za saradnju s Haškim tribunalom za ratne zločine i za vreme te vlade uhapšeno je i tom sudu izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Registrovana evropska građanska inicijativa “Jedi izvorno!”

Brisel, 21. septembar 2018. – Koledž komesara odlučio je da registruje evropsku građ…