Naslovna Društvo Pravosuđe Pred sudovima u Crnoj Gori velika iskušenja da donesu ispravne odluke

Pred sudovima u Crnoj Gori velika iskušenja da donesu ispravne odluke

7 minuta za čitanje
0
958

Podgorica, 26. april 2017. (PR pres servis) – Crnogorski sudovi, u narednom periodu, biće pred velikim iskušenjem da donesu ispravne odluke i dokažu visok stepen integriteta, a dalji napori u oblasti reforme pravosuđa treba da budu usmereni na ulaganje u ljudski kapital.

To je ocenjeno je na drugoj nacionalnoj konferenciji „Reforma pravosuđa u Crnoj Gori – ostvareni rezultati“ , koju su organizovali Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) i Akcija za ljudska prava (HRA) , u okviru projekta „Monitoring reforme pravosuđa“, koji finansiraju Evropska unija i Ambasada Kraljevine Holandije.

Predsednik Upravnog odbora CeMI-ja, Zlatko Vujović, smatra da, pokrenuti postupci, koji će moguće uključiti suđenje liderima opozicije, visokim državnim funkcionerima, sudski sistem stavljaju pod posebno interesovanje stručne i šire javnosti.

Veliki izazov za poverenje u pravosuđe predstavlja komuniciranje sa politički podijeljenom javnošću, veoma često sa javnošću koja nije upoznata sa novim institutima, te se njihovo korišćenje povezuje sa zloupotrebama. Posebno je reč o institutima o odloženom gonjenju i sporazumnom priznanju krivice“, rekao je Vujović u PR Centru.

On je ocenio da je potrebno da javnost bude upoznata sa komparativnim iskustvima drugih zemalja kada je reč o ovim institutima, ali i o tome kako se ti instituti koriste u Crnoj Gori i da li ima zloupotreba.

Posebno bih hteo da pohvalim odluku da sudski postupak protiv osoba koje su bile uključene u slučaj planiranja terorističkog napada bude javan i da se na taj nači ojača informisanost i poverenje javnosti. Veoma je loše što trenutno ne postoji monitoring suđenja, koji su ranije sprovodili OEBS i CeMI, a kroz čije izveštaje je pravosuđe dobijalo povratnu informaciju“, istakao je Vujović.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, smatra da su značajni koraci preduzeti u oblasti reforme pravosuđa, ocenjući da je ključno da dalji napori budu uloženi u ljudski kapital.

Od naročite važnosti su stručnjaci, profesionalci, koji vladavinu prava stavljaju ispred ličnih ili političkih interesa. Uspeh reforme zavisi od imenovanja i usavršavanja takvih ličnosti“, kazao je Orav.

Kako je poručio, reforma pravosudnog sistema, ne može da se dogodi bez stabilnih institucija, političkog konsenzusa, dokazanih kapaciteta države u pravcu sprovođenja javnih funkcija.

Izvršna direktorka HRA, Tea Gorjanc Prelević, kazala je da Izveštaj o reformi pravosuđa, koji je ta organizacija pripremila sa CeMI-jem,  govori o tome da institucije koje mogu da garantuju vladavinu prava još uvek nisu obezbeđene, ali i da, kako je navela, nije nemoguće da se do njih još uvek stigne.

Ona je kazala da Izveštaj sadrži 180 preporuka o merama koje je potrebno preduzeti da bi se „reforma pravosuđa izvukla na zelenu granu, koja može da donosi zelene plodove“.

Reformisani temelji su vrlo važni za već velike izazove u kojima se Crna Gora nalazi u odnosu na ostvarivanje pravde, a kojih će biti samo još više. U takve izazove ne bi trebalo ući sa sumnjama u klijentelizam u pravosuđu, sa sumnjom u transparentnost i ozbiljnost statističkih podataka o sprovođenju pravde“, istakla je Gorjanc Prelević.

U takve izazove, kako je dodala, ne bi trebalo ući s odlaganjem da se realno sagledaju opterećenje i učinak sudija i tužilaca zajedno s uslovima u kojima rade i realno, kako je navela, procijeni tempo i novac racionalizacije.

Ispostavlja se da pravila na kojima je sistem zasnovan sadrže nedostatke koje je bolje urediti pre nego što njihova primena nanese praktičnu štetu“, istakla je Gorjanc Prelević.

Jedna od, kako je kazala, najvažnijih prerporuka je da bi audio i video snimanje suđenja doprinelo brzini vođenja postupka.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Pravosuđe
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Pokrenut portal za onlajn plaćanje sudskih taksi

Beograd, 15. maj 2021. – Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da je Ministarst…