Naslovna Kultura Književnost Predavanje povodom 200 godina od objavljivanja Vukovog Srpskog rječnika

Predavanje povodom 200 godina od objavljivanja Vukovog Srpskog rječnika

2 min read
0
188
Boško Suvajdžić

 Valjevo, 24. decembar 2018. – Ove godine navršava se 200 godina od objavljivanja Vukovog Srpskog rječnika, a prof. dr Boško Suvajdžić, 25. decembra sa početkom u 20 časova u svečanoj Sali Valjevske gimnazije, daje jedno novo čitanje ovog dela iz perspektive savremenog čitaoca.

Miodrag Popović je Srpskom rječniku dao naziv knjiga-pamtivek, Radomir Konstantinović govori o knjizi-raskovniku koja otključava vidljive i nevidljive brave, dok Miro Vuksanović ovo delo smatra azbučnim romanom.

Kada se sagleda iz današnje perspektive, Vukov Srpski rečnik  tumačen nemačkim i latinskim rečima deluje kao neverovatan i nezamisliv poduhvat. Kao da ova knjiga nije napisana, kao da se sama napisala. U vremenu koje joj ni po čemu nije bilo sklono. A onda je sama postala vreme….

Boško Suvajdžić je rođen 13. aprila 1965. godine u Draginju. Objavio je više naučnih monografija, antologija, studija, rasprava i prikaza u domaćoj i stranoj stručnoj periodici.

Za knjigu Ilarion Ruvarac i narodna književnost dobio je nagradu Vukove zadužbine za nauku u 2007, godini, a za knjigu Pevač i tradicija nagradu „Mile Nedeljković“ za najbolju folklorističku knjigu u 2010. godini.

Radi kao redovni profesor na predmetu Narodna književnost, Katedra za srpsku književnost sa južnoslovenskim književnostima Filološkog fakulteta u Beogradu.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Književnost
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Nova knjiga Rista Lazarova u izdanju Arhipelaga

Beograd, 12. jun 2019. – Nova knjiga pesama Rista Lazarova “Jezerska” up…