Naslovna Vesti Srbija Predizborna kampanja bila je bez novinara

Predizborna kampanja bila je bez novinara

3 minuta za čitanje
0
169
Dubravka Valić Nedeljković

Novi Sad, 29. oktobar 2020.  – Profesorka Novosadske novinarske škole Dubravka Valić Nedeljković izjavila  je da je njeno istraživanje pokazalo da mediji posle 30 godina višepartizma nisu naučili da prate predizborne kampanje, ukazujući da je još strašnije što je ovo bila kampanja bez novinara.

Nismo posle 30 godina naučili da u ime birača, ne u ime partija, lista i lidera ,pratimo predizborne kampanje, a ovo je još strašnije jer novinari nisu uradili svoj posao, ocenila je ona u onlajn debati “Mediji i izbori” Fakulteta političkih nauka i Fondacije za otvoreno društvo.

Valić Nedeljković je istakla da su u svom istraživanju pratili 60 informativnih emisija RTS, N1, Pinka, sedam dnevnih novina, emisije Utisak nedelje, Hit tvit i Upitnik, kao i fejsbuk i tviter naloge stranaka i kandidata na izborima.

Javni servis i televizije nisu uspele da nađu učinkovit format za praćenje predizborne kampanje, ocenila je ona i dodala da je RTS često pratio funkcionersku kampanju liste Aleksandar Vučić – Za našu decu.

Televizija N1 nije pratila događaje funckionerske kampanje, a kada je to činila, uvek je naglasila da je reč o takvoj vrsti kampanje, rekla je Valić Nedeljković.

Ta televizija je pokrenula svoju kampanju, tražeći da liste na izborima odgovaraju na neka od pitanja, kao pokušaj da se donekle interveniše u sadržaje koje šalju stranke, što nije donelo neki rezultat, predočila je ona.

Valić Nedeljković je navela i da se N1 bavila kovidom-19 iz perspektive “koronaprifitera”, aferama aktuelnih vlasti, pitanjem Kosova.

U uzorku smo videli, dodala je ona, da RTS nikada nije otvarao ta pitanja, o kojima su izveštavali i Al Džazira, Danas, NIN, CINS i KRIK.

Za RTS su dominantna tema bile uspešna borba protiv kovida, privredni uspesi uprkos pandemiji, nastavak pregovora oko Kosova, rekla je Valić Nedeljković.

Ona je ukazala da je RTS “gajio” drugačiju uredničku strategiju, a to je da postoji život u Srbiji osim korone i izbora, što nije bila loša ideja.

Najprisutniji na javnom servisu bili su predsednik Srbije, premijerka i članovi Kriznog štaba, rekla je Valić Nedeljković.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Marinović: Korišćenje ličnih podataka nakon dostave je zloupotreba

Beograd, 15. avgust 2022. – Onog trenutka kada dostavljač dostavi hranu svrha korišć…