Naslovna Vesti Predlog da se kafić „Panda“ u Peći proglasi za „Muzej istine“

Predlog da se kafić „Panda“ u Peći proglasi za „Muzej istine“

6 minuta za čitanje
0
214
Kafić "Panda"

Peć, 01. jun 2022. – Predsednik Skupštine pokreta Samoopredeljenje u Peći, Berat Ganići predložio je Skupštini opštine i predsedniku opštine Gazmendu Muhadžeriju da se kafić „Panda“ proglasi za „Muzej istine“.

Podsećamo da je u pećkom kafiću “Panda” 14. decembra 1998. godine ubijeno šestoro mladih Srba.

Ganići je prištinskim medijima rekao, kako prenosi portal Kossev, da je ova ideja proizašla iz tužne istorije događaja od 14. decembra 1998. godine.

Na osnovu činjenice da je ovaj događaj izmislila sama srpska država, a koja je bila u stanju da ubije sopstvenu omladinu i da to nametne pojedinim građanima Peći, predložili smo da ovaj objekat bude eksproprisan, a zatim proglašen za muzej koji će se zvati ‘Muzej istine’“, rekao je on.

Na pitanje zašto naziv „Muzej istine“, Ganići je kazao zato što je „srpska država u to vreme mnogo prozivala da su ovaj zločin navodno počinili Albanci“.

Maltretirano je na desetine drugih, koji su kaznu služili u srpskim zatvorima, ali nikada nisu osuđeni za ovaj zločin, ali je država Srbija to morala da iskoristi kao izgovor za prikrivanje zločina koje su počinili u ovom objektu. Zato je dobro reći svakom posetiocu i građaninu sveta da se ovde dogodio zločin srpske države, koja je mogla da ubija sopstvenu omladinu, a potom okrivi Albance“, objasnio je Ganići.

Podsetio je da je čak i predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da „nema dokaza da su ovaj zločin počinili Albanci“.

Poznato je da su Vlaznim Perđeđaj, Agron Kolčaku, Gazmend Bajrami i još neki optuženi za ovaj događaj, da su maltretirani na najnehumaniji način, izdržavali kazne u zatvorima na Kosovu, a zatim prebačeni u Srbiju. U pećkom tužilaštvu nikada nije bilo ovakvog slučaja, reč je o vremenu rata kada se to desilo. A ni posle rata ga nije bilo u srpskom tužilaštvu u Srbiji. Takođe, i sam predsednik Aleksandar Vučić, koji je u vreme Slobodana Miloševića bio ministar propagande, izjavio je da za ovaj zločin ‘nema činjenica da su izvršili Albanci, tj. to su počinili sami Srbi‘“, rekao je Ganići.

U kafiću „Panda“ dvojica maskiranih napadača ubili su Zorana Stanojevića (18), Ivana Radevića (24), Ivana Obradovića (15), Vukotu Gvozdenovića (16), Svetislava Ristića (18) i Dragana Trifunovića (18), dok su lakše ranjeni Mirsad Šabović (34) i Nikola Rajović (18).

U kafiću je bilo još pet gimnazijalaca koji su pukom srećom izbegli metke.

Napadači su posle masakra pobegli u obližnje dvorište Gimnazije „Sveti Sava“.

Istraga o ovom zločinu pokrenuta je tek 12. maja 2016. godine u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

Sve do 28. decembra 2013. godine porodice ubijenih dečaka su bile uverene da su taj zločin počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Međutim, tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Aleksandar Vučić je u emisiji „Teška reč“ na TV Pink rekao: „Zločin u ‘Pandi’ nisu počinili Albanci kako smo to do sada verovali. Javnost će biti zgrožena kada se bude otkrila istina“.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je 2020. godine saopštilo da je ispitalo 36 svedoka, ali do sada optužnica nije podignuta.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Majstorović: Evropskoj uniji i kandidatima za članstvo potreban je “Zajednički plan integracije Evrope 2030”

Beograd, 21. septembar 2022. – Politika proširenja EU izgubila je svoju transformaci…