Naslovna Kultura Predrag Blagojević dobitnik godišnje nagrade „Katarina Preradović“

Predrag Blagojević dobitnik godišnje nagrade „Katarina Preradović“

7 min read
0
239
Fondacija "Katarina Preradović"

Beograd, 10. oktobar 2018. – Glavni i odgovorni urednik Južnih vesti Predrag Blagojević dobitnik je ovogodišnje nagrade za novinaratvo koju dodeljuje Fondacija Katarina Preradović, rečeno je na konferenciji za novinare.

Tamara Spajić, u ime Fondacije, rekla je da Blagojević nije u Beogradu, pa će nagrada biti uručena Aleksandru Stankovu.

Odluka je doneta jednoglasno jer su Južne vesti jedini slobodan mediji na koji građani i mediji mogu da se oslone, a da je južno od Beograda, rekla je Spajić i dodala da je Blagojević hrabar novinar, uporan i dosledan.

Ove godine nagrada je dodeljena regionalnom mediju, jer su takvi mediji bili pod stravičnim napadom vlasti, navela je ona i dodala da je u slučaju Južnih vesti bilo kršenja zakona, kažnjeni su sa milion dinara, a zloupotrebljena je institucija države – Poreska uprava.

Spajić je navela da su se onda pojavila i nezvanična saznanja da je predsednik države Aleksandar Vučić, kao duh iz mašine, naredio da se ta kazna ne izvrši.

To je okvir za priču u kakvoj situaciji rade mediji i novinari, rekla je ona i dodala da treba podržati "male oaze slobodnog novinarstva".

Poverenik za informacije od javnog značaja u zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je da je imao čast da poznaje Katarinu Preradović i da je od nje i dnevnog lista u kojem je radila imao podršku kada se uspostavljala institucija Poverenika.

Tu uslugu joj nikada neću zaboraviti, strašno je što jeotišla tako mlada, rekao je Šabić.

Šabić je rekao da mu je drago što je nagradu dobio Blagojević, podsećajući da je glavni i odgovorni urednik Južnih vesti dobitnik nagrade NUNS za novinarstvo, nagrade Dušan Bogavac, nagrade Staša Marinković i sada nagrade Katarina Preradović.

Profesor Filozofskog fakulteta Jovo Bakić rekao je da nikada nije upoznao Katarinu Preradović, ali da su telefonom vrlo često komunicirali i da je svaki put savršeno verno prenela njegove reči, koja je radila posao kako treba i bila veoma pismena, za razliku od nekih drugih novinara.

Drago mi je što sam sada u društvu Šabića, koji svoj posao radi kako treba, rekao je Bakić i dodao da je ključno odgovoriti na pitanje – da li ćemo biti profesionalni u poslu kojim se bavimo.

Onaj ko ne misli svojom glavom taj je izdao poziv intelektualca, rekao je Bakić i dodao da su dva izazova za medije, a to je da izdrže pritisak vlasti, posebno autoritarne, odnosno da izdrže pritisak krupnog kapitala.

Najveća opasnost je, a to imamo u Srbiji, sprega vlasti i kapitala, mediji su žrtve te sprege, dodao je Bakić.

Uvek postoji izbor, samo je pitanje na koga ćemo se ugledati – na Katarinu Preradović ili Dragana Vučićevića, ilustrovao je Bakić.

Novinar Nedeljnika Nenad Čaluković prisetio se dugogodišnje saradnje sa Katarinom Preradović i istakao da je bila sjajan čovek i novinar, "krhka i nežna, ali čvrsta, hrabra i beskompromisna".

Iz Kaćinih tekstova ste videli da je bila opozicija Miloševiću, Koštunici, Đinđiću, Tadiću, Vučiću. Bila je opozicija lažnom, udvoričkom novinarstvu, rekao je Čaluković i naglasio da je malo novinara koji bi mogli da se porede sa Preradović.

Nagradu Stankovu uručio je prošlogodišnji dobitnik nagrade, karikaturista Blica Marko Somborac.

Stankov je rekao da ovu nagradu Blagojeviću razume kao priznanje celoj redakciji, a zatim je pročitao i poruku kojom se Predrag Blagojević zahvaljuje na nagradi.

Blagojević je napisao da mu je velika čast što je dobio priznanje, ali da se nada da se u skorije vreme neće ustanovljavati nagrade po novinarima koji su se časno bavili novinarstvom.

Katarina Preradović, dugogodišnji novinar i urednik Blica inedeljnika NIN preminula je u aprilu 2015. godine u 43. godini.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Nova knjiga Rista Lazarova u izdanju Arhipelaga

Beograd, 12. jun 2019. – Nova knjiga pesama Rista Lazarova “Jezerska” up…