Naslovna Politika Evropska unija Predsednici 21 članice EU pozivaju na izbore jer je Evropa najbolja ideja

Predsednici 21 članice EU pozivaju na izbore jer je Evropa najbolja ideja

4 minuta za čitanje
0
168
Evropa

Prag, 9. maj 2019. – Predsednici 21 članice Evropske unije, "starih", kao Francuske i Nemačke, i "novih", kao šefovi država Višegradske četvorke, pozvali su u zajedničkom apelu Evropljane da masovno izađu na izbore za Evropski parlament.

 

U apelu se ocenjuju da je, bez obzira na sve, zajednička Evropa najbolja ideja koju su ikada smislili.

"Evropska integracija pomogla je da se ostvari stogodišnji san o miru u Evropi nakon što su neobuzdani nacionalizam i druge ekstremne ideologije dovele Evropu u varvarstvo dva svetska rata. Do danas ne možemo a ne bi ni trebalo da uzimamo da se mir, sloboda i prosperitet podrazumevaju. Nužno je da se u veliku ideju mirne i integrisane Evrope uključimo svi", stoji u pozivu Evropljanima.

Poziv su, među ostalima, potpisali i predsednik Češke Miloš Zeman, Poljske Andžej Duda, Mađarske Janoš Ader, kao i Francuske Emanuel Makron i Nemačke Frank Valter Štajnmajer.

Predsednici su upozorili da je poslednjih meseci Evropska unija više nego ikad suočena sa istinskim izazovima.

"Prvi put od početka evropske integracije ljudi osporavaju neke integracijske korake, kao na primer uvođenje slobode kretanja ili stvaranje zajedničkih institucija. Prvi put zemlja članica nastoji da ode iz Unije. Istovremeno drugi pozivaju na veću integraciju u EU ili u evrozoni i podržavaju Evropu u više brzina", stoji u apelu koji je 9. maja objavila kancelarija predsednika Češke Zemana.

Predsednici priznaju da se i šefovi država i vlada EU razlikuju u stavovima o tim pitanjima, ali da su u jednom jednoglasni a to je da samo zajedno evropske zemlje mogu da izađu na kraj sa globalnim izazovima i pretnjama kao što su klimatske promene, ekonomska globalizacija, migracija, terorizam.

"Evropa je u stanju da podnese veoma širok spektar stavova i mišljenja. Sigurno, međutim, ne možemo da dopustimo povratak Evrope u kojoj zemlje nisu ravnopravni partneri već protivnici. Našoj ujedinjenoj Evropi potreban je jak glas naroda. Zato vas pozivamo da primenite svoje biračko pravo. Glasa se za našu zajedničku evropsku budućnost", naglasili su predsednici 21 zemlje članice EU, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ćosić: Priča o antisrpskim medijima je radikalska tradicija

Beograd, 19. oktobar 2019. – U zemlji koja ima tešku istoriju ubistava novinara niko ne bi…