Naslovna Vesti Srbija Predsednik Republike nema ovlašćenja da predlaže predsednika Narodne skupštine

Predsednik Republike nema ovlašćenja da predlaže predsednika Narodne skupštine

3 minuta za čitanje
0
226
Aleksandar Vučić

Beograd, 31. jul 2022. – Biro za društvena istraživanja (BIRODI) ukazao je da Predsednik Republike Srbije nema ovlašćenja da predlaže predsednika Narodne skupštine Republike Srbije.

Dodaje se da takav način predlaganja kadrovskih rešenja nosi rizik po očuvanje podele vlasti i urušava integritet i predsednika Skupštine i tog najvišeg zakonodavnog tela.

BIRODI se osvrnuo na to da je na jučerašnjoj konferenciji za štampu Srpske napredne stranke (SNS) Nikola Selaković saopštio da je predsednik Aleksandar Vučić, predložio Vladimira Orlića za kandidata za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije (NSRS), ne navodeći kao predsednik na osnovu čega je to učinio.

Polazeći od člana jedan Ustava Republike Srbije u kojem piše da je Srbija zasnovana na vladavini prava i člana pet da političke stranke ne mogu neposredno vršiti vlast, niti je potčiniti sebi, postavlja se pitanje na osnovu kojeg normativnog akta (statuta stranke, zakona ili ustava) je predsednik Repubike i partije predložio kandidata za predsednika Narodne skupštine“, pita BIRODI.

U saopštenju je navedeno da statut SNS-a, u članu 45, daje mogućnost predsedniku stranke da formira kriterijume i na osnovu njih predlaže kandidate za odbornike i narodne poslanike, dok Zakon o predsedniku Republike Srbije i Ustav Republike Srbije u odgovarajućim članovima ne daju pravo predsedniku na predlaganje predsednika NSRS.

BIRODI je ocenio da s obzirom na dužnosti predsednika skupštine, ovakav vannormativni način predlaganja predstavlja rizik po očuvanje podele vlasti, ali i integritet i predsednika zakonodavnog doma i Narodne skupštinu kao institucije.

BIRODI je ranije ukazao na činjenicu da je predsednik države kao predsednik SNS-a u kampanji podržao izbornu listu svoje stranke, čiji izabrani poslanici imaju obavezu da nadziru ustavnost njegovog postupanja, a pošto se, prema istraživanjima, to ne dešava postoje indicije na “fenomen zarobljenih poslanika” koji ne vrše svoju ustavnu obavezu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Marinović: Korišćenje ličnih podataka nakon dostave je zloupotreba

Beograd, 15. avgust 2022. – Onog trenutka kada dostavljač dostavi hranu svrha korišć…