Naslovna Društvo Predstavka Evropskom sudu za ljudska prava zbog privatizacije Niške televizije

Predstavka Evropskom sudu za ljudska prava zbog privatizacije Niške televizije

3 minuta za čitanje
0
219
Evropski sud za ljudska prava

Beograd, 12. avgust 2019. – Aleksandar Živadinović, kao jedan od ponuđača na javnoj aukciji za kupovinu Niške televizije (NTV), organizovane u oktobru 2015, pokrenuo je postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu zbog “povrede prava na pravično suđenje” u vezi sa tom privatizacijom, saznaje dnevni list Danas.

Kako se navodi, ovo je prvi postupak pred sudom u Strazburu zbog sumnje u nezakonitost tokom privatizacije medija u Srbiji.

Nišku televiziju, koju je osnovao grad, u drugom krugu aukcije kupio je konzorcijum koji čine Narodne novine, u vlasništvu niške porodice Radomirović, koja se označava kao uređivački i finansijski bliska vlastima i Slađana Ostojić, direktorka i glavna i odgovorna urednica niške TV Zona plus, čiji je vlasnik sin aktuelnog direktora BIA i visokog funkcionera SNS Bratislava Gašića, piše Danas.

Živadinović koji je bio izvršni direktor u NTV, podneo je predstavku Evropskom sudu posle višegodišnjih bezuspešnih pokušaja da dokaže “nezakonitosti” u privatizaciji NTV pred Ministarstvom privrede, Upravnim sudom, Vrhovnim kasacionim sudom i Ustavnim sudom Srbije.

Danas piše da se on obraćao i Osnovnom i Republičkom javnom tužilaštvu zbog sumnje da je direktor Narodnih novina Vidosav Radomirović “dao lažne podatke” u izjavi da taj medij “nije u potpunosti ili delimično finansiran iz javnih prihoda“, kao i zaštitniku građana.

U izjavi za Danas Živadinović je, između ostalog, rekao da je privatizacija NTV bila nezakonita i diskriminatorska i da su je novcem građana kupili privatnici bliski vlastima na čelu sa SNS.

NTV je mala televizija u odnosu na nacionalne emitere, ali ona u dobroj meri ilustruje model po kojem su mediji privatizovani, kako bi radili u korist vlasti ili bili uništeni“, istakao je Živadinović.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Zadužbina objavila imena članova žirija Nagrade Milan Mladenović

Beograd, 26. maj 2020. – Članovi žirija Nagrade Milan Mladenović za 2020. godinu biće muzi…