Naslovna Civilno društvo Predstavljen izveštaj o sprovođenju trećeg Akcionog plana Partnerstva za otvorenu upravu

Predstavljen izveštaj o sprovođenju trećeg Akcionog plana Partnerstva za otvorenu upravu

5 minuta za čitanje
0
177
POU Srbija

Beograd, 29. jul 2019. – Danas je predstavljen izveštaj o sprovođenju trećeg Akcionog plana (AP) Partnerstva za otvorenu upravu (POU) u Republici Srbiji  2018-2020.

Cilj Izveštaja je da predstavi rezultate spovođenja preuzetih obaveza za prvih 6 meseci.

Izveštaj su pripremile Građanske inicijative uz podršku partnera iz konzorcijuma (koji čine Transparentnost Srbija, Asocijacija on-line medija, Narodni parlament Leskovac, Edukacioni centar Leskovac i Medija i reform centar Niš) koji radi na sprovođenju  projekta „Podrška učešću i zajedničkoj izradi nacionalniog i lokalnih akcionih planova Partnerstva za otvorenu upravu“ koji finansijski podržava donatorski fond inicijative POU.

Imajući u vidu da je AP usvojen 27. decembra 2018. godine, većina obaveza nalazi se u početnim fazama ispunjenja.

Treći AP POU predstavlja uži segment rada Vlade u oblasti otvorene uprave, odnosno organa koji su iskazali interesovanje da učestvuju u radu Radne grupe. Vlada istovremeno sprovodi i druge aktivnosti koje bi se po svojoj prirodi mogle označiti kao relevantne za POU (u oblasti digitalizacije i otvorenih podataka), ali se ne nalaze u ovom AP.

AP sadrži ukupno 14 obaveza i jednu preporuku koja je upućena Narodnoj skupštini RS.

Izvršna direktorka Građanskih incijativa Bojana Selaković kazala je da je Akcioni plan usvojen 2018. godine, da sadrži 15 obaveza i da obuhvata pet tema: otvoreni podaci, transparentnost, integritet vlasti, javne usluge i pristup informacijama.

Ona je navela da su neke od obaveza da se Zakon o budžetu objavi u mašinsko čitljivom formatu, i da je na tom polju urađeno da se on objavljuje na sajtu Ministarstva finansija.

Predviđena je i izrada E Kalendara javnih konkursa za finansiranje organizacija civilnog društva iz budžeta i da je funkcionalan od kraja februara.

Selaković je istakla da među obaveze spada i objavljivanje podataka o planiranim i utrošenim sredstvima u okviru lokalnih fondova za zaštitu životne sredine se odnosi na novac prikupljen preko „zelenih taksi“ i da je uočen, kako je rekla, disparitet između prikupljenog novca i koliko je potrošeno.

U obavezama se nalaze i objavljivanje podataka konkursa za finansiranje rada udruženja i sufinaniranje izrade medijskog sadržaja od javnog interesa, kao i izrada izveštaja i pokazatelja o organizacijama civilnog društva (OCD), gde se od 12. aprila objavljuje Periodični izveštaj o broju i stukturi OCD.

Govoreći o obavezi integriteta vlasti, koja se odnosi na pomoć i praćenje sprovođenja lokalnih antikorupcijskih planova, do 14. juna 97 jedinica loklanih samouprava usvojilo je taj plan od 145 loklanih samouprava, a samo 21 je formirala telo za praćenje i sprovođenje istog.

Ljiljana Uzelac, iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, ocenila je da imajuću i u vidu 15 svih obaveza da su „dve potpuno završene, a ostale su u procesu implementacije“.

Otvoreni podaci su prvi put pokrenuti kroz ovu inicijativu“, rekla je Uzelac o Partnerstvu za otvorenu upravu i dodala da je u fokusu te platforme otvorenija i inkluzivnija uprava.

U narednom periodu Građanske inicitaive nastaviće da prate proces sprovođenja obaveza iz AP i zagovaraju za unapređenje regulative i prakse koje doprinose poštovanju vrednosti i primeni principa POU.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorene prijave za EU nagradu za istraživačko novinarstvo 2020

Beograd, 22. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da …