Naslovna Kultura Film Predstavljen program 12. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE)

Predstavljen program 12. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE)

5 minuta za čitanje
0
228
12. Leskovački internacionalni festival filmske režije - LIFFE

Leskovac, 7. septembar 2019. – Dvanaesto po redu izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE) biće održano u Leskovcu od 18. do 22. septembra.

Organizator LIFFE je Leskovački kulturni centar, a uz podršku Grada Leskovca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i brojnih sponzora.

Festival će svečano otvoriti Miloš Biković, jedan od najpoznatijih mladih glumaca čija je karijera sve zapaženija i van granica domaće scene.

Darko Bajić, umetnički direktor festivala istakao je da je i duh stanovnika Leskovca doprineo tome da festival traje godinama i da mu se svi rado vraćaju:

Toplina, gostoljubivost i vedar duh Leskovčana su nešto što osećam ne samo ja, nego i preko stotinu reditelja i ljudi iz sveta filma koji su bili na festivalu i ponovo bi da se vrate. Uspeli smo svi zajedno da stvorimo jednu filmsku porodicu i time omogućimo stvaranje festivala koji je izuzetno kvalitetan, i koji vrlo pažljivo birajući filmove stvara konkurenciju ali i mogućnost da gledaoci na najbolji mogući način vide šta koja zemlja iz regiona nudi i na koji način ide korak napred.“

Na svečanoj ceremoniji otvaranja biće uručena nagrada  „Živojin Žika Pavlović“ glumcu Bogdanu Dikliću ovogodišnjem laureatu, za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.

Prema rečima organizatora, Diklić je kao jedan od najeminentnijih glumaca sa ovih prostora ostavio značajan trag u promociji regionalne kinematografije u svetu, i time zaslužio glavno priznanje festivala koje nosi ime našeg proslavljenog sineaste Živojina Žike Pavlovića.

O nagradama za najbolje filmove, režiju i glumce dvanaestog LIFFE festivala odlučivaće tročlani žiri u sastavu: reditelj Vinko Brešan iz Hrvatske (predsednik žirija), reditelj Nenad Dizdarević iz Bosne i Hercegovine, i glumica Bojana Maljević iz Srbije.

Brižljivo odabran prateći program Leskovačkog internacionalnog festivala odvija se kroz projekcije studentskih filmova iz regiona, tribinske, književne i galerijske događaje, koji često u fokusu imaju profesionalni rad Živojina Žike Pavlovića.

U toku trajanja festivala publika će moći da pogleda nekoliko odabranih izložbenih postavki: izložbu autorke dr Zoje BojićŽivojin Žika Pavlović, crteži i islike“; izložbu „Nebojša Glogovac“ Maje Medić; „Portreti glumaca“ Nebojše Jakšića, kao i izložbu „Godine LIFFE-a“, autora Dragana Jovića i Darka Zloporubovića.

Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE pokrenut je 2008. godine u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona.

Tokom svoje desetogodišnje istorije, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Leskovca, razvio se u prestižnu manifestaciju koja daleko prevazilazi lokalne okvire i ima sve veću popularnost kod filmofila i filmskih stvaralaca.

LIFFE je danas nezaobilazna tačka u kulturnom životu grada, a koncept zasnovan na afirmaciji dela i stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije, koji u prvi plan stavlja umetnost filmske režije, svrstava ovaj festival u red najznačajnijih manifestacija u Srbiji i regionu.

 Tokom pet festivalskih dana, publika će moći da uživa u najboljim filmovima iz regiona nastalim u poslednjoj godini.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Film
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Roman Vide Ognjenović “Kuća mrtvih mirisa” objavljen na ruskom jeziku

Beograd, 22. maja 2020. – Roman Vide Ognjenović Kuća mrtvih mirisa objavljen je nedavno na…