Naslovna Vesti Evropska unija Predstavljena evropska strategija za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i primene vakcine protiv korona virusa

Predstavljena evropska strategija za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i primene vakcine protiv korona virusa

2 minuta za čitanje
0
293
korona virus

Brisel, 17. jun 2020. – Evropska komisija je predstavila evropsku strategiju za ubrzavanje razvoja, proizvodnje i primene vakcine protiv korona virusa.

Vakcina treba da doprinese zaštiti ljudi u celom svetu.

Efikasna i sigurna vakcina protiv virusa je najbolji način za postizanje trajnog rešenja za pandemiju i ne sme se gubiti vreme. Svaki mesec koji se uštedi u postupku pronalaska takve vakcine znači spas ljudskih života, egzistencija i milijardi evra. Predstavljenom strategijom, koja se zasniva na mandatu dobijenom od ministara zdravlja u EU, predlaže se zajednički pristup na nivou Evropske unije.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je ovo trenutak za nauku i solidarnost.

Ništa nije sigurno, ali verujem da možemo mobilisati resurse kako bismo pronašli vakcinu i jednom zauvek pobedili taj virus”, kazala je predsednica Evropske komisije. Naglasila je da “moramo biti spremni proizvesti vakcinu i primeniti je u celoj Evropi i svetu. To će cjepivo Vakcina će biti najvažnije postignuće u borbi protiv korona virusa i svedočanstvo o tome šta partneri mogu postići kad udruže znanje, istraživanja i resurse”. Evropska unija učiniće sve što je u njenoj moći kako bi obezbedila da svi narodi sveta dobiju pristup vakcini, nezavisno o tome gde žive, dodala je.

Detaljnije informacije o strategiji dostupne su na sajtu Evropske komisije.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

OEBS objavio specijalni izveštaj o zloupotrebama pravosudnog sistema protiv medija

Helsinki, 03. decembar 2021. – Pored pretnji fizičkim i online nasiljem, mnogi novin…