Naslovna Politika Predstavnici ‘Ne da(vi)mo Beograd’ ispred Tužilaštva čitali pretnje koje dobijaju

Predstavnici ‘Ne da(vi)mo Beograd’ ispred Tužilaštva čitali pretnje koje dobijaju

3 min read
0
336
Dobrica Veselinović, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd

Beograd, 2. februar 2018. – Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" je održala protestnu akciju ispred Tužilaštva u Beogradu gde su njeni predstavnici pretnje koje su dobijali u prethodnih godinu dana, čitali preko razglasa kako bi ih nadležni čuli.

Inicijativa je saopštila da je podnela više od 50 prijava pretnji, a da nema informacije da je “makar” jedna osoba kažnjena, pa ni saslušana.

"Ne radi se o incidentima, nasumičnim ekstremistima ili reakcijama, već o smišljenoj i dobro plaćenoj kampanji, lako povezivoj sa Srpskom naprednom strankom", navodi se u saopštenju.

Kako se objašnjava, sled tog "mehanizma za gušenje svake kritike vlasti" je takav da najpre "režimski mediji, kao što su Pink, Studio B, Informer, Srpski telegraf ili ALO mesecima blate aktiviste, novinare i javne ličnosti, optužujući ih da su izdajnici i strani plaćenici". 

Onda se "atmosfera linča" nastavlja na društvenim mrežama, gde se "sponzorisanim objavama širi govor mržnje i poziva na nasilje, a podmetačinama i lažima huška javnost da nešto preduzme".

"Administratori i inspiratori ovih pretnji su isti oni koji ugrožavaju bezbednost novinara i urednika novinske agencije Beta Dragana Janjića, novinarke nedeljnika Vreme Tamare Skroze, ili narodne poslanice Marinike Tepić", navedeno je u saopštenju.

Inicijativa zahteva da "policija i tužilaštvo prestanu da ćute, i da preduzmu opsežne i odlučne mere kako bi počinioci, ali još bitnije, nalogodavci te kampanje odgovarali".

"Odbijamo da mirno gledamo kako moćnici na vlasti prave od javnih institucija svoje lične policije i sudstva i zahtevamo reakciju", piše u saopštenju.

Današnjim protestom Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd "solidariše se sa svim ugroženima i poručuje im da nisu sami i da smo jači od straha, pritisaka i pretnji".

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Cenzolovka: NUNS ne može da napada integritet novinara

Beograd, 21. oktobar 2018. –  Burna, na momente žestoka, uvredljiva, neprijatna…